Alıntı kench Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
UV filtresinin dijital makinaların sensorü üzerinde hiç bir koruyucu etkisi yoktur çünkü sensorler UV'ye duyarlı değildir. Aksini söyleyen ya yanlış biliyordur, ya da sallıyordur. Fakat UV'nin film üzerinde belirgin zararları oluyor. Fakat film kullanmadığınızı sanıyorum.

Netliği ise çok dandik bir filtre değilse bozmaz. Fakat netlik kaybı dışında çok önemli bir dezavantajı vardır: Parlama (Flare) sorunu... Yanal eksenlerden gelen ışık filtre üzerinde parlama yapabilir. Bu da kontrası azaltır ve netlik kaybı gibi görünür. Filtrelerin kötü ünvanının tek sebebi budur. Kaliteli filtrelerin ise pahalı olmasının sebebi bunu önlemeye yardımcı kaplamalar içermeleridir. Takıp takmamak tamamen sizin tercihiniz. Tek işlevinin darbe ve çizik koruması olacağını bilin sadece. Eğer takacaksanız kaplamalı ve iyi bir filtre takın. Yoksa hiç takmayın derim. Yararı değil zararı olur.

Ben B&W'nin "UV HAZE MRC 010M" serisi filtreleri kullanıyorum (kaplamasız ve Haze olmayanları da var, her B&W aynı değil yani). Araştırmalarım sonucu alınabilecek en iyi UV filtrelerinden biri olduğuna kanaat getirdim. MRC; multi resistant coating (çok korumalı kaplama) anlamına geliyor ve bu kaplama hem flare'e karşı koruyor hem de su kaydırıcı özelliği var, toz-kir tutmuyor. Silmesi çok daha kolay. Ayrıca camın kendisinde daha sert, kolay çizilmiyor. Ama kalitesiz bir filtre asla takmam. Polarize olarak da aynı MRC kaplamalı modelleri kullanıyorum. Parasoleysiz ise asla çekim yapmıyorum.


Aydınlattığınız için teşekkürler , yani ne kendimi sıkıntıya sokmamın nede sırf lazım diye vasat bir filtre almamın alemi yokmuş demek ki , biraz daha bütçeyi toparlayıp almışken bahsettiğiniz b+w marka uve ve cpl polarize filtrelerden almam daha mantıklı olacak sanırım , bir süre parasoley işi görür o zaman , içim oldukça rahatladı teşekkürler