CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Toplam 3857 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree8193Likes

Konu: Manzara Fotoğraflarınızı Paylaşın

Konulanmış Görüntüleme

  1. #11
    aksoykaan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Kaan Aksoy
    Makina:
    Canon EOS 6D Mk.III :) + EOS 70D + Nikon F55 + Zenit 122
    Üyelik tarihi
    06.June.2014
    Nereden
    Istanbul
    Yaş
    48
    Mesajlar
    2,509

    Standart

    Alıntı trcn68 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Yeni konu açmama izin vermedi forum,aslında bu fotoğraflar için ayrı bir konu açmak istiyordum. Hem çekmek için çok uğraştım hem de sonrasında aşırı acemi bir şekilde biraz düzenleme yapmaya çalıştım. Bu düzenlemeler olmuş mu olmamış mı diye sormak istiyorum, hatta buradaki ustalardan düzenleme için yardım isteyecektim ki şu anda istiyorum, daha güzel hale getirilebilirse çok sevinirim.

    Bozkırın Kalbi
    Narlıgöl, Aksaray

    Yaklaşık 50 dakika süren bir tırmanıştan sonra bu tepeye varıyorsunuz. Kalp şekli aşağıdan görünmüyor, ancak o tepeden görünüyor (gerçi gerçek kalp bu şekilde değil sanırım; ama olsun ) Sanırım Türkiye'de tek ve dünyada da nadir bulunmaktadır bu şekilde bir göl. Çok fazla açıdan çektim; ama en belirgin bu açıdan çıktı.
    @trcn68

    Turcan Bey (sanırım isminiz Turcan; isim kısmında "trcn" yazmışsınız, bu nedenle böyle tahmin ettik),

    Öncelikle değineceğim konuların laf olsun diye eleştiri maksatlı değil, yapıcı ve fotoğrafçılığınıza katkısı olması maksadıyla yaptığımı belirtmek isterim:

    1. Ufuk çizgisi düz değil. Ufuk çizgisinin düz olmasını, yer şekillerinden veya kadrajdaki manzara içindeki yapı ve doğadan dolayı sağlayamayabiliyorsunuz. Bu nedenle makine normal halde ve fotoğraf çekimine hazır durumda iken, "Info" tuşuna basarak arka ekranda seviye terazisini çıkartırsanız, her çekiminizde ufuk çizgisini düz yakalayacaksınız. Böylece çekim sonrasındaki düzeltmelerde ufuk çizgi seviyesini düzeltirken, fotoğrafın çevresinden kırpmak zorunda kalmazsınız.

    2. Aynı konuyu farklı açılardan, farklı kadrajlardan çekmek kesinlikle çok iyi bir yaklaşım. Bunu devam ettirmenizi kesinlikle öneririm. Bakın aşağıdaki linkteki fotoğraf için 20 dakika bekledim ve sonra 9 ayrı kadrajda poz çektim. Sonunda 1 tanesi kanaatimce "işe yarar" çıktı.
    Güzel fotoğraf çekmek için bir emek harcanacağı kesin. Bu nedenle bir fotoğraf çekerken en azından o sahneyi 2 farklı kadrajdan çekilmesinde büyük fayda var.

    3. Yukarıdaki iki fotoğraftan hangisi güzel diye sorarsanız, üstteki fotoğrafın daha iyi olduğu görüşündeyim. Ancak kamera birazcık daha aşağıya tutularak, ama daha fazla zoom yapmayarak gökyüzünü kadrajın sadece 1/3'ünü veya 1/4'ünü dolduracak şekilde çekilseymiş, daha da güzel bir fotoğraf çıkacağı görüşündeyim.

    4.a. Farklı ışık dengelerinde olan bir kadrajı pozlayacaksanız, koyu kısmın pozlaması daha görünür şekilde fotoğrafı çekmenin faydası büyük. Bu sırada parlak kısmı da "filmi yakmadan" çekmeniz gerekiyor. Bunu makinenin menüsünden "Highlight priority alert" ayarını açtığınızda, patlamış beyaz kısımlar siyah-beyaz yanıp söner. Böyle yanıp sönen fazla alan olmaması gerekiyor. Bu ayarı yakalayarak, koyu kısımda kalan bölgeyi mümkün olduğunca görünür şekilde çekmek gerekiyor.
    4.b. Koyu alanları mümkün olduğunca uzun pozlayarak aydınlık hale yakın şekilde çekmenin faydası, çekim sonrasındaki düzeltmelerde bu kısımda pozlama telafisi ile daha da aydınlık yapmak istediğinizde bu bölgedeki kumlanması ve detay kaybını önlemiş olursunuz. Bu nedenle 'bu koyu alandan' gelen ışık ile makinenin sensörüne ne kadar çok ışık düşerse, görüntü kalitesi o kadar iyi olacaktır.
    4.c. Fazla pozlanmış aydınlık kısımlar "patlamadığı" sürece, çekim sonrasındaki düzeltmelerde (Lightroom kullanıyorsanız) "Highlight" ayarlamasını eksilere (-) düşürerek buradaki parlak - açık renkleri istediğiniz pozlama seviyesine getirebilir ve hiçbir renk - detay kaybı yaşamazsınız.
    4.d. "4.b." maddesinde söz konusu olan koyu alanlar bu şekilde çekildikten sonra, çekim sonrasındaki düzeltmelerde buradaki pozlama daha da arttırılabilir. Bunu (Lightroom kullanıyorsanız) "Shadows" ayarlamasını artılara (+) çekerek yapabilirsiniz.
    4.e. Bütün bu çekim sonrasındaki düzeltmelerde, fotoğraftaki kontrastı azaldığına kanaat getirdiyseniz, kontrastı arttırarak fotoğraftaki istediğiniz dengeyi yakalayabilirsiniz.

    5. Çekimden sonra fotoğraf düzenleme ile ilgili de forumun "Öncesi - Sonrası / Before - After" başlığını takip ediniz. Paylaşılan örneklerden epey bilgi edineceksiniz.


    Forumdaki üstadların da muhakkak paylaşacağı yorumlar vardır. Fotoğraflarınıza bakınca, aklıma ilk gelenler yukarıdaki konular oldu.

    Selamlar ve iyi çekimler.










    Konu aksoykaan tarafından (26.July.2016 Saat 11:37 ) değiştirilmiştir. Sebep: Yazım hataları düzeltildi.
    > Geniş açı, evreni topyekün sizin önünüze koyar. Telefoto ise, size binlerce farklı evreni getirir.
    >> EOS 6D II vs. EOS 70D - FF gövdelerin yakına dokunuşu, Crop gövdelerin uzağa erişimi ...
    >>> ... becerikli telefoto Tamron SP 150-600mm VC, gizli inci Sigma 120-300mm OS Sport, şiir gibi geniş açı Sigma 35mm Art, tilt-shift'in ekonomi sınıfı Samyang T-S 24mm ...

Benzer Konular

  1. Still Life Fotoğraflarınız Paylaşın
    Konu Sahibi Mert Gundogdu Forum Still Life Çekim Teknikleri
    Cevap: 719
    Son Mesaj : 07.February.2020, 15:28
  2. HDR Fotoğraflarınız Paylaşın
    Konu Sahibi Mert Gundogdu Forum HDR Çekim Teknikleri
    Cevap: 1315
    Son Mesaj : 24.January.2018, 16:52
  3. Manzara Çekim Teknikleri II
    Konu Sahibi Mert Gundogdu Forum Doğa Fotoğrafları Çekim Teknikleri
    Cevap: 28
    Son Mesaj : 29.June.2017, 16:53
  4. Strobist Fotoğraflarınız Paylaşın
    Konu Sahibi Mert Gundogdu Forum Strobist
    Cevap: 399
    Son Mesaj : 21.May.2015, 21:24
  5. Francesco Martini - Manzara Fotoğrafçısı
    Konu Sahibi Tahir Yildiz Forum Kişisel Portfolyolar
    Cevap: 4
    Son Mesaj : 09.November.2009, 13:31

Bu Konu için Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •