Mustafa hocam bu bilgiler iyi oldu bir türlü ikisi arasındaki farkı anlayamamıştım. Makinede biir zırt zırt sürkeli odaklanırken diğeri sürekli sabit duruyordu one shot gibi birde birinde odak sesi çıkıyor ama diğerinde çıkmıyor falan kafam karışmıştı hep ikiside aynı gibi geliyordu bana hep.

Bu arada aklıma takılan bişey var. Bazı fotoğraflar görüyorumki fotoğraftaki ışıkla bire bir oynuyorlar. Atıyorum gökyüzü patlamışsa sadece grand filter kullanmış gibi gök yüzünü karartabiliyor ya da patlayan ışık falan varsa kısabiliyorlar bildiğiniz HDR gibi ışığı dengeliyorlar ama HDR gibi de ne renkler patlıyor ne de noise oluşuyor saçma şekilde. Uzun lafın kısası ışık dengesini çok rahat ayarlıyorlar dolgu flash kullanılmışcasına.

Bu olay nasıl yapılıyor merak ediyorum. Photoshopda gökyüzünü kesip ayrı ayrı layerlarda denedim yok çok yapay duruyor paintle birleştirmiş gibi, hdr yapıyorum ama beğenmiyorum(açıkcası hdr yi hiç sevmiyorum ya neyse). Artık fotoşopta raw açıp ayrı ayrı kalemle boyayarak parlaklığı ayarlıyorum, jpeg moduna geçtiğimde de gölge ve parlaklık ayarı ile ışığı dengelemeye çalışıyorum tek foto üzerinde. Fakat birden fazla farklı pozlu fotolarla bu işlemleri daha kalietli ve canlı renkler ile bir türlü beceremedim. Ya da çoğu kişi benim yaptığım gibi yapıyor da ben mi çok kolay bir yol bekliyorum acaba