Çekim yapacağınız lensin görüş açısına göre saat yönünde yada ter yönde bir önceki görüş alanının 1/3 lük kısmını görecek şekilde makinenizi çevirerek çekimleri tamamlamanız gerekiyor. 360*180 yani tam küre şeklinde çekim yapmak için üst ve alt kısımlarını da aynı şekilde fotoğraflamanız gerekmektedir. Bu nedenle ne kadar geniş görüş açılı bir lens kullanırsanız o kadar az çekimle işiniz hallolacaktır. Bu nedenle 180 dereceye yakın görüş açılı ultra geniş açılı yada balık gözü lensler tercih edilmektedir.
World Panoramic Photography - 360 Cities bu sitedekiler genelde bu şekilde çekildiği kanaatindeyim. Zoom in out yapabilmeniz tamamen dijital olarak gerçekleşmekte. html olarak kaydettiğiniz panoramaları web üzerinden yada exe, mov gibi uzantılarla bilgisayarınızdan izlemeniz ve gezinmeniz mümkün.

Tele lens kullanarak oluşturulan gigpixelli panoramik fotoğraflarda var gigapan: The GigaPan(SM) process allows users to upload, share, and explore brilliant gigapixel+ panoramas from around the globe. ve Gigapixel Photography - Creators of High-Resolution Images gibi bu tip fotoraflarda detay daha da artmaktadır.

Yatayda ve dikeyde tarama yaparken birleşecek noktaların düzgün ve hatasız birleşebilmesi için lensin görüş açısının kaydırılmaması amacıyla tripot ve tripot kafası da önemli yardımcınız olacaktır.
Photo Heads - Photo Accessories | Manfrotto Imagine More
360Precision, Panoramic Tripod Heads, Virtual Tours, Stitching Software and Hardware, Precision and adjustable panoramic heads
Panoramic Tripod Heads, Photography Poles and Levelers for Professional & Amateur Photographers

Çekim sırasında M (Manuel) modda çekim yapılması önerilmekte ama ben P (Program) modunu kullanmaktayım. Zira çekim sırasında her alanın ışık değeri aynı olmayacağından birleştirme sırasında M modda ölçümü yaptınız yere göre koyulu açıklı alanlar oluşacaktır. P modunda ise uygun ISO değerini siz girin makine her alanda diyafram ve emstanteneyi kendi ayarlasın. Böylece manzara çekimlerinde gökyüzü kısmını çekerken patlamalar olmaz ve bulut gök mavisi daha hoş bir şekilde elde etmiş olursunuz.
Kumanda kullanmanız özellikle P modunda düşük enstante alacağınız kadrajlarda ve prtaik çekimlerde işinize yarayacaktır.

Yada
Gigapan Systems Online - Introducing the Gigapan Epic Imager böyle bir cihaz alırsınız o sizin yerinize alanı tarayarak çeker. :-)
http://www.youtube.com/watch?v=<iframe width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/p83lZeiGc68" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Çekimi yaptıktan sonra asıl işin zor kısmı birleştirmek. PS CS5’inde panorama birleştirmesini gayet başarılı bulmaktayım. Ben PTGUi kullanıyorum 360*180 için kullanmadım ama normal panorama için gayet başarılı ve kolay.aynı zamanda 360*180 birleştirme içinde iadeal. Özellikle web tanıtım amaçlı otel cafe benzeri yerler için gezintili panoramalarda Kolor | Image stitching and virtual tour solutions xml vb. kodlarla işlem yapılması açısından kullanılmakta.