CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Toplam 29 adet sonuctan sayfa basi 21 ile 29 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree4Likes

Konu: Dijital Pinhole / Igne Deligi Kamera

Konulanmış Görüntüleme

  1. #1
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Arrow Dijital Pinhole / Igne Deligi Kamera

    Bir sure evvel forumda da konusu gecmisti. Pinhole kameralar. Cok uzun sure evvel film ile bir kac deneme yapmistim ve bir suredir de djital'e uyarlamayi dusunuyordum Kismet buguneymis.

    Oncelikle Pinhole Kamera yada Turkce ismi ile igne deligi kamera nedir?

    Basit olarak Pinhole sistemler herhangi bir lens sistemi kullanmadan yansiyan isiklarin belli bir acikliktan isiga duyarli yuzey uzerine (Film, Sensor vb...) dusmesiyle goruntuyu olustururlar.



    Buradaki aciklik en basit anlamda bizim diyaframimizdir. Acikligin boyutlari yansiyan isigin dalga boyutuna gore asagidaki orneklerde de gorebileceginiz gibi netliginizi etkiler. Yazinin sonunda fromulunu bulabilirsiniz.

    Oncelikle burada filmli pinhole kameralardan bahsetmeyecegim. Cunku hem bunlarin nasil yapildigi ile ilgli bir cok kaynak bulmak mumkun hem de basligimiz djital pinhole

    Oncelikle ilk ihtiyaciniz tahmin edebileceginiz gibi dijital kamera. Uygulama kolay oldugu icin ben SLR kullandim ama unutmayin isigi kaydedeceginiz herhangi bir duzlem yeterli olacaktir.

    Asagida kullandigim malzemeleri gorebilirsiniz:


    Sistem icin illaki kamera kapagi bulmaniza gerek yok ancak hem kameraya siki oturdugu hemde dayanikli oldugu icin kapak kullanmayi tercih ettim.

    Oncelikle kapagin uzerine tam ortasini bularak 2,5mm genisliginde bir delik aciyoruz. Bu delik su an cekim yapmak icin elverisli degil. Gelen isik cok dagalacaktir. Biraz evvel de bahsettigim gibi farkli efekteler icin farkli delik boylari kullanacagimizdan bu sadece diger deliklerimizi yapistiracagimiz yuzey gorevini gormekte.

    Yukaridaki fotografta gorebileceginiz gibi diger delikleri olusturak icin aluminum folyodan kayiga kadar herseyi kullanabilirsiniz. Onemli olan burada acicaginiz deligin mutlak daire seklinde ve temiz olmasidir. Benim bu malzemeler uzerine delk acarken kullanmayi tercih ettigim malzeme dikis ignesi idi. Ucu cok sivri oldugundan kullanmasi ve kontrolu rahat oluyor.

    Olusturdugunuz bu ikinci delikli malzemeyi kapak uzerinde acmis oldugunuz deligi ortalayacak sekilde kapaga icten yerlestiriyoruz.
    Aceleyle cektigimden cok net degil ama asagidaki fotograftada gorebileceginiz gibi yaerlestirdikten sonra kenarlarini kontrolsuz isik almamasi icin siyah elektrik banti ile yapistiriyoruz.



    Bu islemden sonra kapagi makine uzerine takip cekim yapabilirsiniz. Bu asamada sunu hatirlatmak isterim. Zaten bir lens sistemi kullanmadiginiz icin isiginiz dagilacaktir bu yuzden bir de ISO yu fazla yukselterek sureyi kisaltmayi denemeyin. Ekstra Noise'in fotograflariniza cok faydasi olmayacaktir. Pinhole cekimler sabir isidir. Ortam isigna gore 1-2sn den saatlere kadar pozlama gerektirebilir.

    Simdi bir iki ornek paylasalim. Bunlar bu duzenek hazirlanir hazirlanmaz cektigim fotogralar. Kadraj vs olarak bakmayin lutfen. Sadece delik boyutunun fotografa ve keskinlige etkisini ve pinhole fotograflarin nasil oldugunu gorebilmeniz icin ornek olarak eklenmistir.

    1inci fotograf yukarida gorebileceginiz aliminyum parca uzerindeki ortalama 1mm lik bir aciklik ile cekildi:


    Ikinci fotograf ise gorebilmeniz icin buyulttugum kagit uzerinde actigim 0,4 mm civarinda bir delik ile cekildi. Gordugunuz gibi cok daha net.


    Son ornek fotograf ise disarida gene kucu delik kullanilarak cekildi. Buradan da gorebileceginiz gibi yeterli isik da pinhole cekimler icin cok onemli.


    Su an daha kucuk delik acabilmenin yontemlerini ariyorum.

    Yazinin basinda delik boyutu icin bir formulden bahsetmistim:



    Burada "d" capi "f" delik ile duyarli yuzey arasindaki mesafeyi (Yukaridaki sistemde kapak ile CMOS sensor arasindaki mesafe 50mm dir.) ve "λ" Isigin dalga boyunu belirtiyor.

    Ayni sekilde asagidaki linkde yer alan uygulamayi kullanarakda ortalama delik boyu bilgisini bulabilirsiniz.
    Pinhole Heasplayici


    Son olarak sizinle dunyanin en buyuk pinhole kamerasini paylasmak istiyorum:

    Goruntu California El Toro Eski Askeri ussunde terkedilmis bir ucak hangarini isik gecirmez hale getirdikten sonra acilan 0.64cm lik bir delikten 35 dk pozlanarak elde edilmistir. Boyu 33m x26m dir.


    EK:
    Daha kucuk igne deligi ile cekilmis fotografi asagiya ekledim ancak konu butunlugu icin burayada ekliyorum











    Konu tunapala tarafından (13.October.2010 Saat 09:11 ) değiştirilmiştir.
    afsincelik, aksoykaan and domestos like this.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

Bu Konu için Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •