Ekipman ÖnemliHer şeyden önce bir spor müsabakasında çekeceğiniz fotoğrafın,sergilenebilir halde olması için, iyi bir ekipmana sahip olmalısınız. ÖrneğinCanon 1D Mark III ya da Nikon D3 (D3S) gibi DSLR makineler, spor fotoğrafçılığı için oldukça uygunlardır.Bir spor müsabakasında, hareketi dondurmanız gerektiği için, hızlı ve yüksek zoom değerlerine çıkabilen objektifler kullanmanız da kaçınılmaz. Bu yüzden üst seviye objektiflere yönelmelisiniz.Örneğin 70-300mm bir objektif, profesyonel anlamda olmasa bile amatör anlamda bu dal ile ilgileniyorsanız size yeterli gelecektir. Örneğin 70-300mm F/4.0-5.6, başlangıç için ideal sayılabilecek bir objektif iken, profesyoneller daha çok, 300mm F/2.8 veya benzer objektifleri tercih ederler.
Geniş Düşünün
F durağı ne kadar düşük değerlere sahipse, objektif de o kadar hızlı demektir. Zira düşük F durakları, enstantane (diğer bir deyişle perde hızını) yukarılara çekmemizi sağlar. Unutmayın, spor fotoğrafçılığında en önemli olgu, hareketi durdurabilmektir.Müsabaka başlamadan önce, müsabakanın oynanacağı sahayı geniş açı ile fotoğraflamak isteyebilirsiniz. Bu sebeple, yanınızda bir adet de geniş açılı objektif bulundurmanız sizin yararınıza olur. Örneğin 10-20mm F/4.5 veya 12-24mm F/4.0 gibi bir geniş açılı objektif, işinizi bir hayli görecektir.
Yüksek Enstantane
1/10 enstantane ile sporcuya odaklanılarak çekilen bir spor fotoğrafıdüşünün. Fotoğraf makinesinin perdesi, saniyenin 10'da 1'i kadar bir sürede açılıp kapanacağı için, bu süre zarfında sporcunun yaptığı hareket, fotoğrafa kaydedilecektir. Bu da hiç de düzgün gözükmeyen, izli bir fotoğraf anlamına gelir.
Diğer taraftan, aynı fotoğrafı 1/500 gibi bir enstantane ile çekersek, sporcunun saniyenin 500'de 1'i kadar kısa bir süre içerisinde yapacağı hareket, çok daha keskin sonuç verecektir. Diğer bir deyişle, perde o kadar hızlı açılıp kapanacaktır ki, sporcu hareketli çıkmayacaktır. Bu da, bir spor fotoğrafının olmazsa olmazıdır. Biz yine de, 1/640'tan düşük enstantane değeri kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.
Sporu Öğrenin
Kapalı mekandaysanız işiniz, açık mekana göre daha zor. Zira ortam tamamen kapalı olacağından, sahip olduğunuz tüm ışık, yapay ışıkolacaktır. Üstelik bu ışık, sizin için değil, sporcular için hazırlanmış! Açık alanlarda olduğunuzda, gece olsa bile makineniz kapalı mekana göre daha iyi ışık alacaktır. Işık sorununu hallettikten sonra, ilgilenmeniz gereken bir diğer nokta ise, fotoğrafın beyaz dengesidir.Spor müsabakaları genellikle yeşil sahalarda veya parke alanda yapıldığından, düşük kelvin değerlerini tercih etmeniz çok da mantıklı değil (örneğin 3200K). Bunun yerine 5000K, 7000K gibi daha sıcak değerleri seçmelisiniz. Bu sayede, fotoğraf daha canlı gözükecektir.
kaynak : http://shiftdelete.net