Alıntı Sebastian Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
O zaman şöyle bir durum var benim bilmediğim.
Bizim basit düzenekle yani tripod DSLR ile 30sn de çektiğimizde ortaya çıkan ışık zerrecikleri hep sabit. Dünya kendi ekseninde döndüğü için sadece yerleri değişiyor.

Ben şimdi onların da bizim dünyamız gibi bir düzlemde kafalarınca takıldığını, kendi eksenlerini döndüğünü falan düşünüyordum. Muhtemelen öyleler zaten ama şimdi tekrar düşününce bilmem kaç ışık yılı uzaklıkta bir nesnenin benim pozladığım 30sn lik bir fotoğrafta atıyorum 100km yol almasını ben bilmem kaç yüz milyon km uzaktan ne kadar algılayabileceğim ki yani.
Çok derin hesaplara girmişim

Yalnız o 24 kare olayını halen anlamadım.
24 kareyi farklı ayarlardamı çekiyorsunuz?
yoksa 24 tane birebir aynı kareyi çekip üst üstemi bindirip daha kaliteli bir sonuç mu ortaya çıkıyor?
Hiç denemediğim için nasıl olacağını tam olarak kestiremiyorum.
Çünkü mantıken kurdunuz kamerayı, 24mm iso800 F2 20sn pozlama yaptınız diyelim.
20sn sonunda mekanizma tüm galaksiyi takip etse de sonuçta aynı ayarlar ile çekeceğiniz 2. kare yine tıpa tıp aynısı olacak. 3.de öyle olacak 4. de öyle olacak.
Yıldızlar dönmüyor aslında, onlar bize göre sabitler. Dünya'nın dönüşü yüzünden onları dönüyor gibi gördüğümüz için, 30sn içinde bile çok küçük hareketleri oluyor ama geniş açı çektiğimiz zaman o hareketi göremiyoruz. 24mp'lik karede bir-kaç piksel kaplıyor belki o yıldız. Ama aynı yıldıza zoom yapıp büyüttüğümüz zaman fotoğrafta kapladığı pikselde çoğalıyor, bu seferde 30sn içindeki hareketini fotoğraf üzerinde görüyoruz. O dönüş hızının tersinde hareket sağladığım zaman ise, yıldızın hareketini sisteminin el verdiği ölçüde engellemiş oluyorum. Dünya'nın yapısı gereği dönüş ekseninde bulunan yıldızı sanki dönmüyor gibi görüyoruz. Örnek olarak, evinizde ki tavanda asılı ampülü düşünün. Kafanızı kaldırıp gözünüzü ona dikip, etrafınızda dönerseniz, o ampül hariç diğer her şeyin döndüğünü algılarsınız. Aynı şeyi takip cihazım için yapıyorum. Eğer cihazımı oraya göre tam ayarlayabilirsem o dönüşü engellemiş oluyorum fotoğraf makinemin gözünden.

Evet 24 tane aynı kareyi çekip üst üste bindiriyoruz. Fotoğraf, foton dediğimiz ışık parçacıklarının piksel üzerine düşmesi ve cihazın işlemcisine göre yorumlanmasından oluşuyor ya. Biz bu fotoğrafları RAW olarak çekiyoruz ve hiç bir işlem yapmıyoruz. Sonra bu işe özel yazılımlar ile her bir fotoğraf üzerindeki fotonları yani yıldızların datalarını üst üste ekliyoruz. Elimizde 24 tane fotoğraftan toplanmış dataların üst üste eklendiği bir fotoğraf oluşuyor. Tabi sadece bu yetmiyor, birde Dark, Bias ve Flat dediğimiz farklı fotoğraflar çekip, onlarla birlikte istifliyoruz. Bunları da sensör üzerindeki tozları, yanmış pikselleri, mercek ya da teleskop üzerindeki vinyeti gidermek için kullanıyoruz. O yüzden tek kare uzun pozlama yerine kısa ama çok poz çekmek aynı duruma geliyor ve takip hatalarının önüne geçebiliyoruz. Kısaca böyle.