Fotoğraflara Kadraj sitesinden ulaşabilirsiniz. Buraya ekleyemedim.

Bu ders için kullandığımız yazılım Photoshop Cs3′tür. Diğer Photoshop sürümlerinde de hemen hemen aynı menüler bulunduğu için bu derste gösterilen herşeyi birebir uygulayabilirsiniz.

Öncelikle bir fotoğraf seçip uygulama programımız olan Photoshopta açalım.

Adım 1 – Fotoğrafınızı Seçin

Tilt-shift fotoğrafta amacımız “minyatür” etkisini yakalayabilmektir. Bunun için özellikle kalabalık ve üstten çekilmiş bir plaj fotoğrafı seçtim. Burada önemli olan tek şey; uzaktan ve üstten çekim bir fotoğrafımızın olmasıdır. Binalar, meydanlar, trafik ve demiryolları en çok seçilen fotoğraf türleridir. Fotoğraf türü ne olursa olsun burada asıl önemli olanın çekim açısı olduğunu unutmayın. İlk seferde olmuyor diye üzülmeyin aşağıda vermiş olduğum sayfalarda bu türün en güzel örneklerine ulaşabileceksiniz. Şimdi dersimize başlayalım.

Adım 2 – Quick Mask Moduna Geçin

Photoshopta fotoğrafımızı açıp Tool panelinde bulunan Quick Mask butonuna tıklıyoruz. Kısa yoldan yapmak isteyenler resim açıkken klavyeden Q tuşuna basabilirler. İki işlemde Quick Mask modunu aktif hale getirmektedir.

Adım 3 – Gradient Tool Aktif Hale Getirin

Gradient Tool’u aktif hale getirmek için klavyenizden kısayol olarak G tuşunu kullanabilir ya da Tool panelinden Gradient Tool ikonuna tıklayabilirsiniz.

Adım 4 – Bir Çizgi Çizin

Dikey bir çizgi çekin, bu çizginin başlangıcı sizin odak merkeziniz olacak ve bitiş çizgisine doğru ise odağınız yavaşca kaybolucaktır. Bu adım ve bir sonraki adım tamamen sizin deneme yanılmalarınızla son şeklini alacaktır. Çizgiyi mümkün olduğunca odak merkezinizdeki nesneleride göz önünde bulundurarak yapınız. Örnek olarak altta ki fotoğrafa dikkatle bakarsanız benim çektiğim çizgi bir bayanla bir erkek arasında ve çizginin başlangıcı altta bitişi üsttedir. Söylediğim gibi deneme yanılma yapmadan sonucunu göremeyiz.

Çizgiye çekebilmek için bir kere mausa bırakın ve odağın nerede bitmesini istiyorsanız orada mausunuzu bırakın.
Çizgiyi çekebilmek için mausa bir kere basın ve odağın nerede bitmesini istiyorsanız orada bırakın.

Adım 5 – Maskeli Alanı Görebiliyor musunuz?

Öncelikle çektiğiniz çizginin bıraktığı maskeli kırmızı alanı gözden geçirin, bir sonraki adımları yapmadan elbette sonucu göremeyeceksiniz ama en azından alttaki şekildeki gibi oluyor mu diye mutlaka kontrol edin. Eğer birşeyler yolunda gitmiyorsa, üstteki adımları tekrar gözden geçirin.

Adım 6 – Standart Mod’a Geri Dönelim

Kırmızılıktan kurtulmak için standart moda geri dönmemiz gerekmektedir. Klavyeden Q tuşuna veya Tool üstünden Quick Mask a tekrar tıklayarak Standart Mod’a geri dönüş yapıyoruz. Kırmızı alan kalkıp yerine seçim alanı oluşturduğumuz bölgeler kalacaktır.

Adım 7 – Lens Blur’ u Açın

Filter > Blur > Lens Blur

Adım 8 – Yaptığımız Efekti Görelim

Nihayet yaptığımız işin çıktısına dair ipucu elde etmeyi başardık. Sanırım bundan sonrası daha zevkli bir hale gelecektir. Varsayılan ayarları biraz değiştirdim. Dilerseniz altta gördüklerinizi kendinizde değiştirebilirsiniz. Biraz pratik yaparak daha iyi sonuçlar alacağınıza eminim.

Eğer burada istediğiniz sonucu elde edemediğinize inanıyorsanız Adım-4 tekrar edebilirsiniz.

Adım 9 -Ayarları Kayıt Edip Çıkış Yapalım

Ayarların kabul edilebilmesi için OK ‘e basıp çıkalım ve photoshopun ana ekranına dönelim.

Adım 10 – Seçim Alanını Kaldıralım

Karıncalar gibi yerinde durmayan seçimi kaldırmamız gerekiyor. Bunun için Ctrl+D ‘ye basarak seçim alanını iptal edelim. Menü üzerinden Select > Deselect uzun yoludur.

Adım 11- Hue/Saturation Arayüzünü Açalım

Renk doygunluğunu arttırarak efektimizi daha inanılır hale getirebiliriz. Boyalı ve parlak bir seçim herkesin fotoğrafınız üzerinde hayranlık duymasını sağlayacaktır. CTRL+U veya Image > Adjustments > Hue / Saturation arayüzünü açalım.

Adım 12 – Doygunluk Verelim

Açtığımız Hue/Saturation Arayüzünde saturation kısmını arttırıyoruz. Örnek olarak biz 40 değerini verdik, burada seçim tamamen size kalmış.

Adım 13 – Dilerseniz Eğrilerle Oynayabilirsiniz.

Curves (eğri) ile oynayarak ışıklı yada ışıksız alanlar üzerinde tam hakimiyet sağlayabilirsiz. Bu opsiyon tamamen sizin insiyatifinizdedir. Ctrl+M kısa yolundan Curvese ulaşabilirsiniz.

İşte bitti.

Hepsi bu kadar, hiç de korkulduğu gibi değilmiş öyle değil mi?

Kaynak: fotokadraj
Fotoğraf: Copa Cobana Beach
Ömer GÖKYAR