Jaklar sağda solda ve üstte. Mavi anahtar yön belirleyici, siyah olansa mod düğmesi.
Time lapse ayarlarını yapıp devreyi çalıştırdığımda başında saatlerce beklemek veya arada sırada sürekli acaba bitti mi diye bakmak sıkıcı ve yorucu olabilirdi, bu yüzden sona geldiğinde otomatik durması için limit switch koydum. Böylece araba sona ulaştığında motor daha fazla ileri itmeye çalışarak zorlanmayacak, otomatik olarak duracak. Sadece bir uca koydum, time lapse yaparken aynı yöne denk getireceğim için diğer tarafa koyma ihtiyacı duymadım.
Ve son olarak tüm kabloları, bağlantı uçlarının makaron yardımıyla kaplıyorum.
Bölüm II-A : Kumandanın Bağlanması ve Devre Şeması
Şu ana kadar sanırım anlaşılmayan bir nokta yoktur. O halde işin en püf noktasına gelelim. Slider’ı yaptık ama bu slider aralıklı olarak nasıl gidecek? İşte bu noktada zaman ayarlı kumandalar devreye giriyor. Zaman ayarlı kumandaları biliyorsunuz, belirli aralıklarla, belirli süre kadar ve belirlenen kadar fotoğraf çekmemize olanak sağlıyor. Kabul karışık olduÖrnek verecek olursak ;
-10 saniyede bir fotoğraf çek
-fotoğrafın pozlama süresi 2 saniye olsun
-bunu da 50 kere tekrarla
-ve bu yukarıdaki üç işi yapmaya da 10 dakika sonra başla
gibi bir komutla fotoğraf çekmesini isteyebiliyoruz. Aslında kumandanın yaptığı fotoğraf çekmek değil, istenilen ayarlara göre çıkışındaki uçlara pals göndererek kısa devre yapmak..
Fark ettiyseniz yukarıdaki dört madde time lapse çekenler için en çok aranan komutlar. İşte ben de kumandanın bu özelliklerini motoru hareket ettirmesi için kullanacağım.
Gelelim kumandanın nasıl bağlanacağına. Öncelikle benim kumandamın kablosu aşağıda görünen 40D-50D-5DM2-6D vs uyumluydu. 3 uç vardı ve biri şase, biri fokus, biri de shutter içindi. Bunları avometre yardımıyla tespit ettim. O yüzden C8 kablonun şeması aşağıda. Elbette ki diğer marka ve modellerin kabloları da %100 olur, ama onları avometre ile şase-shutter-fokus uçlarını bulmanız gerekir.
Kırmızı: Şase
Mavi : Shutter
Sarı : Fokus
Yani kumandadan düğmeye bastığımızda veya zaman ayarlamayı kurduğumuzda, önce kırmızı-sarı arası kısa devre oluyor (fokus yapıyor), daha sonra da kırmızı-mavi kısa devre olarak shutter yani fotoğraf çekiyor.
Ve ‘paint terk’ dedirtecek bir şema
Aşağıda gördüğünüz gibi pilin eksi ucu direkt devreye giriyor. Artı uçsa mod düğmesine; eğer düğme aşağıdaysa artı uç kumandadan dolaşmadan devreye giriyor. Ve devrenin üzerindeki ayarlarla (hız ve yön) motor dönüyor.
Eğer düğme üstteyse, artı uç kumanda uçlarına geliyor ve kumandadan gelecek sinyale göre devreyi çalıştırıyor. Bu demek oluyor ki kumanda modundayken bile hız ve yön ayarı yapılabiliyor.
![]()