Alıntı mustafanazif Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
bilgisayarınızda my documents isimli bir klasör var
my pictures isimli bir klasör de var...
peki, neden my photographs diye bir klasör yok?

picture nedir photograph nedir?

literatürde;

bkz: picture noun (IMAGE) - definition in British English Dictionary & Thesaurus - Cambridge Dictionary Online

picture, photograph, painting, sinema (kullanım yerine göre); bunların hepsi sınıflandırmada aynı statüdedir.

yani yabancılar bizim gibi eften püften yere tartışmıyor.

yani, çok amiyane tabiri ile; biliyorsanız konuşun...

siz her resimi, resim mi zannediyorsunuz?....

üstelik bu işi yapan herkes, kendi sayfasında bir şekilde ekipman listesini de yaynlıyor... en azından ben yapıyorum... zira, bir şekilde müşter igörmeli... hatta yakınımızdakiler de görmeli ki, neye sahip olduğumuzu, neler yapabileceğimizi görsünler...

bunun ayıbı yok... görgüsüzlük hiç değil.

bu arada ingilizceden ingilizceye sözlükte "photograph" şöyle tanımlanıyor:

photograph: a picture produced using a camera

...
Cambridge ile ya da bir internet sözlüğü tanımıyla ve anladığım kadarıyla da Anglo Sakson dünyanın ürettiği bilgilerle 'evrensel', hepimiz için geçerli değerlere ulaşabileceğinizi mi belirtmeye çalışıyorsunuz? Bence 'resim' güzel bir ifade...

Başvurduğunuz bu kaynaklar örneğin 'tasavvur etmek', 'temaşa etmek' ya da 'mecazı mürsel' gibi kavramlarla karşılaştıklarında, inanın çaresiz kalırlar.

'Görüntü' dışarıdadır. Görüntü aktüel gerçekliğin retinada ya da yüzeydeki gümüş iyodür parçacıklarında, cmos'da bir yansımasıdır. Aktüel gerçeklikten izler taşır. Yalan değildir, ama 'gerçek' de değildir. Çünkü sonuçta bir izdir. Bir ölünün yüzünden alınmış mask ya da kumdaki ayak iziniz gibi... Ama her halükarda dışarıdaki bir gerçekliğe göndermede bulunur.

İmge ise anlakta gerçekleşir. Yani 'içeridedir'. Beyinsel işlemlerden sonra zihinde kalan her ne ise, işte odur. Özneldir. Ama özneler arasında yaratılmış bir imge ortak bir ifadeyi yansıtacak olursa, artık o bir imge değil, simgedir.

İmge ile 'image' aynı kaynaktan türemezler. İmage, Latincede 'phantom' (hayalet) anlamına gelen sözcükten günümüze kadar baya bir şekil değiştirmiştir. Tüm Batı felsefesi Platon'un ışık metaforu kaynaklıdır ve başlarına baya bir iş açmıştır. Çünkü Batı metafiziğinde ışık metaforu varlığı tamamen 'idealar alemine' hapsetmiş, bu dünyada 'gördüklerimizi' salt bir gölgeye dönüştürmüştür.

Yazınızın bir yerinde 'yabancılar'dan bahsetmişsiniz. Peki siz hiç bu kavramın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Bir düşünür, sanıldığının aksine "buraya gelip de yakında gidecek olan" değil, yabancının "buraya gelip de bir daha hiç gitmeyecek olan" kişiye dendiğini iddia etmişti. Beyinlerimizdeki yabancıların sayısı gelişigüzel artarsa, maazallah birgün patlayabilir!

bir üyenin ekipman listesini her mesajında görmemiz sadece görgüsüzlük değil, aynı zamanda bu forumda üretilebilecek her bir diyaloğu metalaştırmanız, şeyleştirmeniz, günümüz tüketim kültürünün sadık bekçiliğine aday olmanız ve müşterinizle ilişkilerinizi bu platforma taşımanız anlamında da gelir.