Abdülhamit öncelikle hayırı uğurlu olsun. Ben naçizane lens - body tercihinden önce verdiğin kararla ilgili fikir beyan etmek isterim.

Hobiden para kazanmaya karar vermek önemli bir irade.. Başlarda çok zorluklarla karşılaşacağın muhakkak. Fakat sebat edersen, yapmaktan zevk aldığın işi hakikaten mesleğe dönüştürebilirsin. Eczacı, mühendis, mimar, tacir iken edebiyatta, müzikte, fotoğrafta kariyer yapan çok iyi yerlere gelen tanıdıklarım var.

"Paralel kariyer" pek çok psikolog ve kişisel gelişim uzmanı tarafından stres küpüne dönüşen çağımız insanına şiddetle tavsiye ediliyor. İnsanın günlük hayatta oynadığı sosyal rollere ve maalesef mesleğine karşı düştüğü "yabancılaşmayı" aşmak için öneriliyor. Burada elbette öneli olan azim. Bir müzik aleti mi çalmayı seviyorsun, evde -eşle dostla iki tıngırdatıp bırakmamak, başka şeylerden ödün verip hayatını idame ettirme zamanların dışında tümüyle daha iyi çalmaya gayret etmek gerek örneğin o enstürmanla da para kazanmak, ayrı bir kariyer yapmak ve diğer ehlikeyf hobi insanlarının arasından sıyrılabilmek için..

Bunları muhtemelen düşünmüş, kafanda bir yol haritası tasarlamışsındır. İşte tercihlerin de bu noktada belirginleşir bence..Ne fotoğrafı çekip de para kazanmayı düşünüyorsun? Düğünleri, belirli organizasyonları mı çekeceksin? Müvekkilim otellerin kataloglarındaki hataları görüp bedavaya yapmama rağmen aceminin acemisi biri olarak şu anda beni otel/iç mekan fotoğraflamaya ittiği gibi yaşam alanları/ turistik tesisler mi çekmeyi planlıyorsun?

Örneğin şartlarım elverse büyük bir keyifle çatır çutur düğün fotoğrafı ya da otellerde turist fotoğrafı çekerim. Kendi mesleğimden ya da kazancımdan memnun olmadığım için değil. Yaptığı işe özenmeyen bir sürü estetik yoksunu adamın kara düzen berbat anı fotoğrafları çekerek tahmin edilmeyecek kadar ciddi paralar kazandıklarını gördüğüm için..

Dostum çalışmak istediğin alanda çok seçici olarak ve pek de public ortamlarda yayınlamadan, gerçek ustalara seçtire seçtire ve aldığın eleştirileri önemseyerek bir portfolyo hazırlamanı öneririm. Türkiye'de Lukapu diye süper şahsi portfolyolar basan bir şirket var. Netten bir araştır istersen. BU konuda da acele etme. Bir şekilde en etkileyici karelerini, doğru zamanda doğru kişilerin görmesini sağlarsan, dik durursan, yeterli özgüvenin olursa kesin süreç içerisinde iş alırsın..

Senin gibi bir yola çıkacak olsam bahsettiğin şartları da göz önüne alınca FF avantajı, ISO konusundaki yetkinliği, videosunun olmamasının sonuca tesirsizliği ile elimdekini ilk etapta 5D versiyon birle değiştirerek "profesyonelliğe çalışa çalışa adım atacağım" derdim. İnsanlar ne denli tenkit ederse, vereceğim emeğe ne denli köstek olursa olsun.

Allah yol açıklığı versin, her şey gönlünce olsun..