
20160618-1845-50-3 by 
Emin IPEK, on Flickr
KIZ KÖ
PRÜSÜ
N 38.60991, E 28.29796 
Yeri bulmak çok zor. Osmanlı döneminde yapılmış, tarihi değeri olan bir kö
prü ama korumaya alınmamış. Tabela filan da yok.
Kö
prünün altından akan baraj suyu biraz aşağıda şelale şeklinde yüksekten aşağı dökülüyor.
Şelalenin altına araçla yanına gitmek mümkün değil, yürümek gerekiyor.
---------------------------------------------------------------------------------
 
Hatta Kız Köprüsü‟nün varlığını bugüne kadar sürdürmesinde, sözü edilen  özellikler önemli bir rol oynamıştır. Keza köprünün hemen yakınında  Demirköprü Barajı‟nın yapılması (1954-1960), topografik mevkiin isabetli  seçimini doğrular niteliktedir. 
 
Kabaca kuzeybatı-güneydoğu istikametinde bulunan köprü, yaptığımız  ölçümlere göre; 97.5 m uzunluğunda, talvegden 11.5 m yüksekliğinde ve  3.4 m genişliğindedir. Köprünün korkulukları arası genişliği yaklaşık  2.7 m‟dir. 6 gözlü olan köprünün 1 gözü büyük, 5 gözü farklı boyutlarda,  daha küçük ve yuvarlak kemerlidir.  
 
Büyük gözün güneydoğu tarafında 3, kuzeybatı tarafında 2 göz vardır.  Köprü, büyük kemerin kilit taşından iki tarafa doğru hafifçe eğimli bir  şekilde alçalmaktadır. Bu durum Kız Köprüsü‟nün dik köprüler planında  veya ana kemerli bir köprü tarzında inşa edilmesiyle ilgilidir.  
 
Köprünün büyük kemerin ortasında yer alan kilit taşından güneydoğu  tarafta kalan kesimi yaklaşık 54.5 m, kuzeybatı taraftaki kesimi ise 43  m‟dir.  
 
Bu değerlere göre Kız Köprüsü asimetrik bir tarza yapılmıştır. Köprünün bu şekilde yapılması da 
topografya ile ilgilidir.  
 
Çünkü Gediz vadisi bu kesimde, litolojik farklılık ve eski lav akıntısından dolayı asimetrik bir şekil arz eder.   
 
Köprünün yaklaşık 40‟ar cm genişliğinde olan korkuluk duvarları ve  tabliye kısmı moloz taşlarla yapılmış, kemerlerin iç kısımlarında kesme  taşlar kullanılmıştır. Köprü ayakları ve kemerlerinin alt kısımları  gnays, şist ve mikaşist türü kayaçlardan, üst kısımlarında daha çok  volkanik kayaçlardan (genellikle bazalt) ve harçla inşa edilmiştir. 
 
İnşa tarzı ve kullanılan malzemede dikkati çeken farklılıklar; köprünün  birkaç kez tamir edildiğini göstermektedir. Yakın bir zamanda ve esaslı  bir şekilde yapılan tamiratların birinde, köprünün tabliye kısmının  yeniden inşa edildiğine dair belirgin işaretler vardır. 
 
Büyük gözde kilit taşının üstüne rastlayan yerde bir kitabe boşluğu  vardır. Yaklaşık 60x30 cm ebatlarında nispeten küçük olan bu kitabe,  büyük bir ihtimalle köprünün tamirine ait olmalıdır.  
 
Kitabeye veya bugüne kadar bir belgeye ulaşılmadığı için köprünün ne  zaman ve kimin tarafından inşa veya tamir ettirildiği kesin olarak  bilinmemektedir.  
 
Kaynak:Doç. Dr. Mehmet Akif CEYLAN Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü, Doğu Coğrafya Dergisi