Alıntı orkunkaan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Arboretum'a tripod almamışlardı geçen sene. Muhtemelen bu sene de almazlar görürlerse. Girişte çantalara vs bakıyorlar. Yiyecek içecek de yasak. Ufak bir gorillapod vb. sokabilirsiniz bir ihtimal.

Belgrad Ormanı'nda da tripod ile çekim yaparken güvenlik gelip "Yasak" demişti. "Dalga mı geçiyorsunuz?" dediğimde "Talimat böyle" dedi. 5 dk boyunca adama anlattım, ikna olup insiyatif alarak izin verdi. Sonuç değişmiyor ama keyfiniz kaçıyor en nihayetinde


Merhaba
Konu "Yasak" olunca dayanamadım bodoslama dalacağım Kusura bakmayın. Biraz hikaye gibi olacak ama umarım okursunuz ve ya bu konuda birlik olabiliriz.

İlk Yasağımı İzmir Fuarı'nda yaşadım. Sonbahar gününde ağaçların bol olduğu Fuarda çekim yapmaya gittim. Fotoğraf çekerken Güvenlik Görevlisi geldi.
"Burada Fotoğraf çekemezsin" dedi.
'Niye Diye "Sorunca
Bayanların rahatsız olduğu gibi saçma bir açıklama yaptı. Ben ağaç çekerken bayanlar nasıl rahatsız olsun!!!
Sonrasında sigara ikram ettim. Biraz muhabbet edince asıl sorunun "Güvenlik görevlisi bankta oturup sigara içerken biri fotoğrafını çekmiş bunu da belediyeye şikayet etmiş , Fuar yönetimi de çözümü fotoğraf yasaklamak ile bulmuş. " yılmadım tabi çekmeye devam ettim. Daha sonrasında İzmir Belediyesi fuarda fotoğraf yarışması yaptı.. Ne mantıksa artık.

İkinci ve sayısını hatırlamadığım Yasağımı İzmir metrosunda yaşadım. Artık o kadar ısrarla fotoğraf çekmeye başladım ki beni gördüklerinde polis çağıracaklarını söylüyorlardı. Yılmadım Valiliğe çıktım time lapse çekmek istediğimi söyledim. Bunun için 3 ay uğraştıktan ve metro görevlileri ile konuştuktan sonra çekim yaptım. Görevli polis çağıracağını söylediği zaman iznin belgesini göstermek çok zevkliydi. Tavsiye ederim.

Daha sonra pinhole ahşap makine ile çekim yaptım. Güvenlik görevlileri ahşap makineyi görünce birşey yapmıyorlar bu da tavsiyem.


Kölnde Dome Kilisesinde ki Paris de saldırı olduğu zamandı Papaz çekim yapmam için izin belgesi almam gerektiğini söyledi. Kilisenin yönetim binasını bulduktan sonra iznin yazılması 5 dakika sürmedi(Müslüman ve Türk olmama rağmen) Kendi ülkemde 3 ay.

Asıl Refleksim bundan sonra gelişti.
Önce Manisa da adını şimdi hatırlamadığım bir antik kentte tripotla girmeme izin vermediler. Belge Sordum. Bununla ilgili resmi evrak aramalarını 10 dakika bekledim. "Kusura bakmayın ama sanırım bulamayacaksınız ben gireceğim , bulursanız çekimi bırakırım" dedim. Ne belge için Ne çekimi yarıda bırakmam için geldiler. Rahatça çekim yaptım.

Ardından Burdur Sagalassosda çekim için girdim.
Yine aynı tantana belge sordum. Bakın bu makine tripottan daha profesyonel makineyle alamazsınız deseniz mantıklı" diyorum yok.Dişliler. Arkeolog bir kız öğrenci geldi. O da bastırınca girdim. (belge bulamıyorlar) Sonra bir heykeli çekeceğim adamın biride oturmuş. zamanım yok "rica etsem izin verirmisiniz bir fotoğraf çekeceğim" dedim. "Fotoğraf çekemezsin" dedi. Meğer görevliymiş. 30 dakika boyunca görevli ve arkeolog arkadaşıyla mücadele ettim. Açıkçası şunu söyleyebilirim fotoğraf çekmek yerine heykele adımı yazsam (asla yapmam örnek sadece) bu kadar tantana olmazdı. Adamların Canını alıyorum sanki. Orda çalışan görevli köylüler adamlara bakıp yüzünü çeviriyorlardı. "En son jandarma çağıracağım" dedi. "Çağır" dedim. Orda kaldılar. Tantana bitti , yukarıda kapıda ki görevlilere sardılar bir de hala oturdukları yerden laf attılar ama çekimimi yaptım.


Ve en son Edirne de bir müzede. gene benzer şeyler. Görevli bayandı. çıldırma noktasına geldi. Yine belge yok. Sözde Müdür gelecekti Müdür evrakla beraber gelecekti falandı filan. 10 dakika bekledim , çekime başladım , bitirdim. Belge de Müdürde hala yoktu.



Şu güzel Ülkemde Askeri Yönetimlerden kalma "Yasak" kelimesi o kadar büyüleyici geliyor ki insanlara her şeye "Yasaklayısı" geliyor.
Arkadaşlar Bu konuda birleşip imza kampanyası mı olur , yasak olan yerlerde ki fotoğraf yarışmalarını boykot mu olur , kültür bakanlığının önüne makine(çöp olmuş makine) atmak mı olur ...vs. ama birşeyler yapmak lazım.

Saygılar.