Alıntı msa Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Ben yeniyim bir şeyler öğrenmek için giriyorum foruma paylaşılan fotoğraflara bakıyorum kendimi geliştirmek için. çok güzel fotoğraflar var çekmeye özendiğim ama exif diye bir şey yok bu nedenle sadece bakıyorum çekilen fotoğraftan bir şeyler öğrenemiyorum
Muhammed kardeşim merhaba.

Öncelikle hoşgeldin. Hobinde, uğraşında başarılar dilerim. Umarım çok şeyler öğrenir, bizlere de çok şeyler öğretirsin.

EXIF bir fotoğraf konusunda bilgi verebildiği kadar yanıltıcı da olabilmekte. Bilhassa hangi ışık koşullarında çekildiği belli olmayan, hangi filtrelerin kullanıldığı belli olmayan fotoğraflar için yeni başlayanlarca "reçete" olarak algılandığı ölçüde.

Misal hızlı akan, debisi yüksek bir ırmakta tül etkisi için ND filtreyle yapılan 20 saniyelik bir uzun pozlama ile aheste akan ve su yoğunluğu az deredeki uzun pozlama aynı formülle çekilmez. Bir fotoğraf günün hangi saatinde alındı, harici olarak belli bir kuvvetteki ışık kaynağı/reflektör kullanıldı mı, hava kapalı mıydı, objektifin önünde herhangi bir filtre takılı mıydı gibi teferruatlar fotoğrafı okumada önem arz eder. Zira aynı ISO değerinde kullanılan sensörün ışık duyarlılığına farklı hassasiyetleri bile kameradan kameraya/markadan markaya değişikliklere yol açabiliyor. Lenslerin odak uzaklıkları bile aynı ilan edilen değerlerde birbirini tutmuyor. (Canon 24-70 ile Tamron 24-70 aynı şekilde 70-200 aralıkları birbirlerinden alakasız. Bu durum da alan derinliğini exif'e göre milim şaşmadan kestirebilmeyi, kağıt üstündeki odak mesafesi anlamında aynı değerleri uygulayıp aynı sonuçları almayı dahi imkansız kılabiliyor.

Özetle; evet basit setup barındıran, ortalama değerlerde çekilen görüntüler için EXİF fikir verir. Fakat girişi azıcık geçen fotoğraf sever fotoğraf okuyacaksa; EXİF'ten ziyade ışığı, diyaframı, enstantaneyi zihinden okumaya çalışacak, vizörden yahut ekrandan baktığında kendi harmonisini kompozisyona ve ışığa göre oluşturabilmelidir. (Evvelce seyrettiği fotoğrafların EXIFlerini hatırlayarak değil ISO- Enstantane - Diyafram koordinasyonunu bilgi ve beceriyle anlık uygulayarak)