Vuqar Bey Merhaba;
Fotografinizin konseptini begnmekle birlikte elestrilebilecek bir kac olumsuz nokta var. Oncelikle belki kisisel tercih diyebilirsiniz ama kontrast cok zorlanmis. Fotografin aslinin bu sekilde gozuktugunu dusunmuyorum sanirim orjinalinde oglen gunesinde cekildigi icin ser golgeler vardir ama isigin dagilimi daha dogrudur, asiri pozlama olabilir ama bu tarz kontrastin olusmasi biraz guc geldi bana.. Sanirim editing sekliniz var olan problemi arttirmis. Yogun kontrast arka raftaki beyazligi daha fazla aciga cikartiyor ve konuyu dagatiyor ayni zamanda.
Konuya uzak kaldiginiz icin alan derinligi de ondeki obje ile arka tarafi yeterince ayirmaya yetmemis.
Ayrica bu tarz kontrol edilemeyen hareketli objeleri hele fotografta asil objeyi etkileyecek cok fazla obje varsa pespese bir kac kez cekmek gerekir kanimca. Cunku kizin tepesine cikan teyzemiz bence fotografin en zayif noktasini olusturuyor.
Bunun haricinde bolumun adi madem yorumlama o zaman ben birde gosteren-gosterilen acisindan yorumlamak isterim. Yani fotograftaki simgelerin anlattiklari acisindan.
Fotograf temelde uc gruptan olusuyor.
Arka planda;
* gunluk islerine dalmis buyuk ihtimalle o sirada calismayan (genelde altlarinda sort var, Fotografin cekildigi yer Turkiye, Insanlarin bir cogu sortlari ile ise gitmez ve oglen normalde is saatidir)
* hallerinden memnun olmayan (Baslar one egik, yuzler gulmuyor, Cifler halinde gezenler ama aralaia mesafe koymuslar) gerek yalniz gerek biriyle beraber insanlar toplulugu
Onlerinde;
* Hayata gulerek yaklasan
* basit seylerden eglenmeyi basaran (sadece kus kovaliyor)
* o anda hic bir kaygisi olmayan bir kiz cocugu (Tamemen kosa odaklanmis cevrenin farkinda degil)
Ve aslinde hepsinin onude anlami tamalayan sadece fotografin bize verdigi bilgiye dayanark kuslarin yem saticis var. Bu sekilde nitelendirmemin sebebi;
* Basindaki sapka surekli olarak gunesin altinda bulundugunu soyluyor
* Kuslar cevresinde ama ona bakmiyorlar bu dayemlemeyi yapandan ziyade yemleri saglayan oldugnu gosteriyor.
Dolayisi ile bu uc grubun bir biri ile olan iliskisini inceledigimizde soyle bir hikaye cikiyor. Ancak masum ve kucukken hayata tasasiz yaklasabiliriz, buyudukce hayatin yuku uzerimize biner ve ne kadar cok seye ve kime sahip olursak olalim neselenmek daha guctur. Heleki guvenceniz yok ve herkesin dinlendigi yer ve anlarda bile calismak zorunda iseniz icinde bulundugunuz topluma yabancilasir ve seyirci halini alirsiniz. Hatta toplum sizin beslediginiz kuslarlara ve onlarla oynayan cocuga ilgi gosterirken size donup bakmaz bile (Fotografta sahislarin hic biri satici olarak dusundugum kiz ile ilgilenmiyor) icierisinde bulundugunuz mekanda bir esya konumuna dusersiniz.
Bu okumayi bir adim daha ileri goturmek istersek cok iddiali olmakla birlikte su yorumuda getirebiliriz.
Fotografci Satici kadinin oldugu noktayi topluma bakis acisi olarak cekmis. Oznel kamera teknigi kullanmadigi icin kendisini kadinin konumu ile ozdeslestirdigini soylemek mumkun olmasada kensidini onun gibi toplumu ve yaninda onuda izleyen biri yerine koydugunu, Icerisinde bulunmadigi topluma Karsi dururken cekim acisinin onlarin goz hizasininin altinda olmasi nedeni ile onlarin yogun baskisini hissettigini ve toplumu ve toplumun dusuncesini umursamayan kiz cocuguna oykundugunu soyleyebiliriz.
Bu biraz hizli yazilmis bir okuma olsada umarim birseyler katar.