Bir konuyu aciklayip bir yanlisligi duzeltelim;
24mmx1.6 = 38.4 mm dogru bir hesaplama degildir. Sensorlerin buyuklugu odak uzakligini etkilemez. AYni Photoshopta kirpildigi gibi goruntunun kirpilmasina yani 24mm tarafindan gorebilen tum goruntunun ortasindan bir bolumun algilayici tarafindan yakalanmasina sebep olur.

Samyanglarin yanlis degerleri bilinen bir sorundur aslinda. 8mmsi Peleng 8mm ye gore daha az aci yakalar mesala.

24mm ve 35mm nin alan derinlikleri tamamen farklidir. Bir lens digerinin yerine degildir. Ancak Crop sensorlu makina kullananlar sensor tarafindan yakalanan alan daha kucuk oldugu icin Alan derinliginden feragat ederek daha genis acili lensler kullanir.

Bu durum her zaman kotu de degildir.
Bir ornek vermek gerekirse; Isik sartlari ve elde cektigimiz icin cekim yaparken f/1.8 ve 1/30 degerini kullandigimizi var sayalim. alanimizda dar olsun yani objeden uzaklasma sansimiz olmasin. Bu noktada Alan derinligini arrtirmak icin daha genis aci yani kisa odak uzaklikli bir lens secmek gerekir. Ancak FF de yakalanacak alan daha buyuk olacaktir. BU sebeple APS-C sensorlu bir makina kullanarak 50mm FF ile cekilecek kadraj 35mm ile cekilebilir ve odak uzakligi kisaltilarak alan derinligi arttirilmis olur.

Ozellikle DSLR sistemlerin film cekimlerinde cokca kullanilan bir yontemdir. Ayni filmde hem 5D Mk II hem 7D kullanilmasinin sebebi genelde budur.

Buradan da anlasilabilecegi gibi her lensin ve acinin sensorden bagimsiz olarak. kendine gore kullanim alani vardir.

Bu arada sokak fotografciligi icin en cok kabul goren lens gorme acisi nedeni ile insan gozune yakinligi sebebi ile 50mm'dir. APS-C kullananlar 50mm nina acisina ulasmak icin 35mm yi tercih etsede alan derinligi nedeni ile ayni etkiler yakalanamaz. (Bu sokak fotografinda 35mm kullanilmaz demek degildir)

Uzun lafin kisasi Crop carpani zoom carpani degildir. Tamamen farkli fizik kurallarina gore isler.