Dün İzmir Çeşmealtı sahilde Irix lens ile çektiğim fotolar üzerine görüşlerim şunlar.

İlk 3 foto sırasıyla,
1- Makinanın (6Dmark2) çektiği hali ile ham RAW dosyadan hiçbir işleme olmadan hali;

noirix by Levent Onbeş, on Flickr

2- ON1 photo RAW uygulamasında sadece Irix 15mm Lens düzeltme profilini kullanarak tek "tık" ile yapılan düzeltme. Görüldüğü gibi köşelerdeki çok az vignet gitti, gözle anlayamadığımız perspektif bozulma (distortion) düzeltiidi.

withirix by Levent Onbeş, on Flickr

3- ON1 Photo Raw da, herhangi bir nesne ekleme, silme işlemi yapılmadan, kırpmadan sadece parlaklık, gölgeler, kontrast, renk düzenlemesi yapılarak elde edilen "editlenmiş" foto.

edit by Levent Onbeş, on Flickr

Bu geniş açı çekimde gördüm ki, insan gözünün 43mm (bazılarına göre 47mm) odak uzaklığında, bizim algılama açımız 45 derece olduğu gerçeğinden bakarsak, bu geniş açı lensde objeler/konu bizden uzaklaşıyor. Aslında, fotoğraf makinasından bakmadığımızda söz konusu fotolarda görünen cami ve diğer objeler daha net ve yakın görünüyor.
(şu linkteki bilgilere bakmakta fayda var, https://blog.fotografium.com/insan-g...leri-nelerdir/ )

Bu foto ise tamamen işlenmiş bir foto, çekim amacım lensin güneşe karşı verdiği tepkiyi görmekti. Güneş ışınları için malum bazen Luminar Sun Rays efektini kullanıyorum, ama bu foto ON1Raw da efektsiz işlendi. Bence oldukça başarılı. Lens Flare yok.

edit2 by Levent Onbeş, on Flickr

Lenslerde en çok sorular soru "ne kadar keskin" olunca, hemen aklıma şu aşağıdaki video geldi.
Malum bu arkadaşımız youtube da en çok izlediğim USTA! lardan biri. Çünkü masa başında veya çektiği fotolar üzerinden çok, sahada çekim aşamasından başlayarak, bazı önemli ipuçlarını da vererek anlatıyor fotoğraf çekmeyi.
Bu videoda, günümüz teknolojisinde artık tüm lenslerin "çok keskin" olduğundan dem vurup, aslında insan gözünün bu kadar keskin olmadığını, bu nedenlede bazı film yönetmenlerinin ve usta fotoğrafçıların bu keskin lenslerden uzaklaşarak, daha "doğal" çekimler yapmaya çalıştıklarını anlatıyor.
(bir başka görüşü de, alacağınız pahalı lens ile daha ucuz lensi kıyaslayarak, "buna değermi?" sorusuna bakmanızı öneriyor. Kendisi Fuji makinada kullandığı 18-55mm 250 poundluk kit lensi düşürünce, İzlanda'da 1000 pounluk 16-35mm lensi almış, ama çok pişman, gidip kit lensi yine satın almış, aradaki fiyat farkına değmeyecek diyor.)

http://www.youtube.com/watch?v=LyNzuAjK-SY

neyse konumuza dönelim.
İşte, bol detaylı bir foto, bakalım keskinliği konusunda ne diyeceksiniz.

edit4 by Levent Onbeş, on Flickr


Birazda şu lense takılan 3x3cm ND filtrelerden bahsedeyim.
Tam bir hayal kırıklığı oldu.
Şöyle ki;
ilk mesajda yazdığım "Gel" tipi Nd filtrelerden ikisini üst üste birlikte koymama rağmen beklenen ışık kırımını sağlayamadı.
2x16 stop filtre ile f16-22 de dahi, fotoda ki enstantane süresi ancak 6-8sn olabildi. 3-4 adet üst üste takmak da mümkün değil, sığmıyor.
Aşağıdaki fotoda 10sn lik 2x16 filtre ile çekilmiş foto var, sağ tarafta ki patlamayı anca ON1 uygulamada Gr Filtre yaparak bir parça önleyebildim.
Anlaşıldı, pamuk eller cebe olacak yine. Lense takılacak bir ön ND filtre satın alınacak.
işte foto;

edit3 by Levent Onbeş, on Flickr

Gelelim bu 3-4 haftalık çekimler sonrası deneyimlere.
Genel olarak çok memnunum, 1500-1600 TL değerinde bu kalitede "sıfır" lens için beklentilerin üstünde bir performans verdi.
zaten amaç, 15mm ile tak gez yapmak değil. Özel çekimlerde (mimari, manzara, iç mekan vs) kullanabileceğim bir lense sahip olmaktı, olmuşum.

İyi forumlar