Kısa bir süre önce yurtdışından getirttiğim Samyang 8mm balıkgözü lensimi adamakıllı deneme fırsatım olmamıştı ancak geçtiğimiz hafta İtalya'ya yaptığımız 1 haftalık gezi sayesinde lensi sahada deneme fırsatına kavuştum. Öncelikle balıkgözünün bambaşka bir dünya olduğunu belirtmeye gerek yok sanırım ancak yeni başlayanlar için göz korkutucu olduğu kadar eğlenceli olduğu da bir gerçek.

Öncelikle bir balıkgözü lensin bence en iyi yanı oldukça geniş bir açıyı kapsayabilmesi. Tabi bunu sadece mm olarak düşünmeyin, örneğin büyük bir mimari yapının birkaç metre önünde durmanıza rağmen o yapının kadrajı kaplayamaması oldukça hoş. Biraz abartmak gerekirse dünyaları sığdırabiliyorsunuz Bu durum, özel mimari yapılarda ayrı bir avantaj olarak karşınıza çıkabiliyor, örneğin Colosseum:


Bu tarz bir geniş açının özellikle manzara fotoğraflarında büyük bir avantaj sağladığını söylemeye gerek yok sanırım. Ayrıca balıkgözü diye her fotoğrafın abartılı açılarda çıkacağını da düşünmemek gerekir:


Tabi geniş açı demişken aradaki farkı küçük bir örnekle göstermekte fayda var, örneğin Roma'da bir nehir, ilk resim 17mm'de ikincisi ise 8mm'de çekildi:


Nehirlerden devam edelim, bu sefer Venedik'te bir bot turundayız:


Okuduğum incelemelerde bahsedilen bir avantaj ve bir dezavantaj; güneşe karşı yapılan çekimlerde kontrast oldukça iyi sayılır ancak az da olsa "lens flare" efekti söz konusu:


Lensin en keyif verdiği yerler ise hayatın aktığı şehir içi kısımlar oldu diyebilirim. Hiç alışık olmadığım perspektiflerle karşılaştım:


Sonuç olarak maalesef fotoğraf dünyasının bazı noktaları bizler için son derece pahalı kalabiliyor, bunlardan birisi de balıkgözü lensler. Öncelikle Samyang'ı balıkgözü dünyasını biz amatörlerin maddi erişim seviyesine indirdiği için tebrik ediyorum. Tabi "ekipmanında L serisi lensler varken bir balıkgözünün fiyatı mı battı" diyebilirsiniz Sonuçta burada makinenizde devamlı takılı bir şekilde gezdiğiniz bir lensten bahsetmiyoruz ve insan görece daha az kullanacağı bir lens için bu kadar parayı pahalı bulabiliyor.

Lens hakkındaki genel izlenimlerim ise şu şekilde:

+ Amatörler için fazlasıyla yeterli düzeyde
+ Eşdeğer modellere göre oldukça uygun fiyatlı
+ Güneşe karşı iyi kontrast değerleri
+ Stereographic projeksiyon tipi bir tasarıma sahip olması
+ En açık diyaframda kenarlar biraz yumuşak ancak 5.6 ve sonrasında yeterli keskinlikte
+ L serisi lenslere taş çıkartacak sağlamlıkta gövde yapısı
o Az da olsa "lens flare" efekti
o Bayonet olarak FF gövdelere de takılabilmesine rağmen sabit parasoleyi FF gövdelerde görüşü kısıtlıyor, DIY modunda kesilerek kullanılabilir
o Manuel netleme sistemi (çoğunlukla netlemeye dokunmuyorsunuz bile)
- Chromatic Aberration farkedilir düzeyde
- Diyaframda 3.5'tan direkt 5.6'ya atlanması
- Filtre kullanılamaması