Evet, arkadaşlar...
Gelelim bir fotoğraf isteği yarışmasının finaline daha.

Amatör olarak fotoğrafçılıkla ilgileniyorum. Bu nedenle yorumlarım bazı üstadlar için acemice kalırsa affola.

Nurettin Bey (imaginePerest): http://www.canonturk.com/bir-fotograf-bir-hikaye/14168-fotograf-istegi-yarismasi-158.html#post435641
Crop gövde ile ve 270mm odak uzaklığında çektiğiniz bu fotoğraf, gerek sokak fotoğrafı olarak, gerek kompozisyon olarak güzel.
Yorumum ise, bu lens ile 270mm'de f/8 yerine f/5.6 diyaframda bu poz çekilebilirdi. Böylece anneanne ile torunun arka fondan separasyonu daha kuvvetli olabilirdi.
Ayrıca diğer bir konu ise, arka fon seçimi: burada mavi (muhtemelen Ford) minibüs veya Doblo benzeri aracın anneanne ile torunun arkasında çok baskın olması, fotoğrafı izleyenin dikkatini dağıtıyor. Eğer araç olmayıp, dükkanlar veya kaldırımdaki insanlar arka fonda olsaydı, ön fondaki bu iki kişi daha fazla vurgulanmış olacaktı.

Hayri Bey (Barbaroshayko): http://www.canonturk.com/bir-fotograf-bir-hikaye/14168-fotograf-istegi-yarismasi-158.html#post435642
Crop gövde ile, 200 mm odak uzaklığında ve f/2.8 diyaframda gerçekten iyi fotoğraflar çekilebilir. Fotoğraftaki kek, gerçekten iştahımı kabarttı.
Yorumum ise, kek fotoğrafın tam ortasına değil de, 2/5 oranında sola doğru kadrajda yerleştirilebilirdi, çünkü arkadaki duvarın eğimi sağa doğru görünüyor. Böylece daha göze hitap eden bir kompozisyon olabileceği görüşündeyim.
Ayrıca (mümkün müydü bilmiyorum) madem f/2.8 diyaframlı lens kullanılmış: kek arkadaki duvardan biraz daha önde olsaydı, kek ile duvar biraz daha ayrışabilir ve arka duvar daha fazla odak dışı olabilirdi.
Son dikkatimi çeken konu ise renk sıcaklığı. Sanırım auto'da çekildi. Flash modunda veya Tungsten modunda çekilerek renklerin biraz daha sıcaktan nötre alınabileceği görüşündeyim.

Zeynep Hanım (Zynpgrl): http://www.canonturk.com/bir-fotograf-bir-hikaye/14168-fotograf-istegi-yarismasi-158.html#post435647
Crop gövde ile, 250mm odak uzaklığında ve f/5.6 diyaframda, lensiniz ile olabilecek en fazla ön/arka fon separasyonu sağlanmış.
Yorumum ise, ortadaki mor çiçeğin yine Hayri Bey'in fotoğrafındaki gibi kadrajın içinde 2/5 oranında olacak şekilde yerleştirilebilirdi.
Renkler ve tonlar güzel. Beyaz dengesi (WB) olarak sanırım yine Auto'da çekilmiş hissi veriyor fotoğraf. Belki bulutlu (Cloudy) modunda çekilerek daha sıcak tonlu bir renk dengesi elde edilebilirdi. Ancak bu sadece bir fikir, çünkü soğuk renkler bu karede hoş duruyor.

Mehmet Bey (MhmtKNDMR): http://www.canonturk.com/bir-fotograf-bir-hikaye/14168-fotograf-istegi-yarismasi-158.html#post435652
Crop gövde ile, 214mm odak uzaklığında ve f/5.6 diyaframda, siz de lensiniz ile olabilecek en fazla ön/arka fon separasyonu sağlamışsınız.
Yorumum ise, martının kadraj içindeki yeri: martı sola doğru baktığı için başı kadrajın 2/5 oranında sağına doğru yerleştirilebilirdi.
Odaklama tam martının gözüne yapılmış. Martının gözünün, başının ve gagasının detayları oldukça güzel.

Berkin Bey (BerkinTuncar): http://www.canonturk.com/bir-fotograf-bir-hikaye/14168-fotograf-istegi-yarismasi-158.html#post435655
Crop gövde ile, 400mm odak uzaklığında ve f/5.6 diyaframda, siz de lensiniz ile olabilecek en fazla ön/arka don separasyonu sağlamışsınız.
Balıkçılın (sanırım kuş balıkçıl ) kadraj içindeki yerleşimi göze hitap ediyor.
Yalnız balıkçılda bir netlik sorunu gözlemleniyor. Bunun nedeni yüksek ihtimalle nedeni 1/500s enstantane. Özellikle uçan kuş ve benzeri hızlı hareket eden nesnelerin fotoğraflanmasında mümkünse en az 1/1000s enstantane kullanılması gerekir. Fotoğraf bilgilerinden ISO'nun 100 olduğu görülüyor. Bu nedenle ISO 200 ve 1/1000 enstantane ile daha keskin bir balıkçıl fotoğrafı elde edilebileceği görüşündeyim.
Son olarak da, balıkçılın uçuş pozisyonu: kanatları ve vücudunun duruşunun daha hoş veya ihtişamlı görünebileceği pozları yakalamak için malum seri modda birkaç fotoğraf çekilerek içlerinden iyileri seçiliyor. Bu fotoğraftaki sekansta da, sanki daha balıkçılın kanatlarının daha iyi durabileceği bir an olabilirmiş hissi bulunuyor.
Ancak kanatların su yüzeyine yakın oluşu ve sudaki yansıma izleyicide oldukça estetik bir duygu yaratıyor.
İlave olarak da, beyaz kuş ile koyu renkli su yüzeyinin kontrastı da izleyicinin gözüne hitap eden bir faktör.

Mecnun Bey (ihsas78): http://www.canonturk.com/bir-fotograf-bir-hikaye/14168-fotograf-istegi-yarismasi-158.html#post435677
Crop gövde ile, 300mm odak uzaklığında ve f/8 diyaframda maksimum keskinlik sağlamışsınız.
Ay fotoğrafı gayet net görünüyor. Ancak pembe/mora kaydırılan renk hemen dikkati çekiyor. Bu bazı kişiler için hoş, bazı kişiler için doğallığa aykırı gelebilir: bir tarz ve 'damak tadı' konusudur.
Kadrajın alt kısmında ay tutulmasına ait evrelerin eklenmesi fotoğrafı bir derlemeye çevirmek ile birlikte, ayrı bir hava katıyor.
Bu derlemede dikkat çeken konular: ortada yukarıdaki büyük dolunayın yüzeyindeki doku ile alttaki küçük ayların yüzeyinde dokunun aynı olmaması - yani alttaki ayların döndürülmüş olması. Kanaatime göre aynı tüm aylar aynı eksende derlenseymiş daha hoş ve daha doğal (daha az manipulasyonsuz) bir resim elde edilebilirdi. Ayrıca tabi tüm ayların aynı renk tonunda olması da resmin kendi içindeki harmonisini arttıracağı görüşündeyim.

Hakan Bey (HakanGil): http://www.canonturk.com/bir-fotograf-bir-hikaye/14168-fotograf-istegi-yarismasi-158.html#post435729
Full-frame gövde ile, 200mm odak uzaklığında ve f/2.8 diyaframda hem separasyon, hem de halihazırda oldukça az ışık olan ortamdan mümkün olduğunca bol ışık alınmasını sağlamışsınız.
Aydınlatmanın etkisini azaltmak için yapılan kontrast iyileştirmesini bir yana bıraktığımızda, oyuncunun kadraj içindeki yerleşimi, bu sırada koltuğun da dikkate alınmış olması kendini belli ediyor.
Fotoğraflanan an, oyuncunun duruşunun istenen pozunu yakalamış görünüyor.
Anladığım kadarıyla da yapılan kontrast iyileştirmesi, gerekli ve yerinde olmuş.

Güner Bey (GunerGulYesil): http://www.canonturk.com/bir-fotograf-bir-hikaye/14168-fotograf-istegi-yarismasi-159.html#post435792
Full-frame gövde ile, 130mm odak uzaklığında ve f/2.8 diyaframda siz de olabilecek en fazla ön/arka don separasyonu sağlamışsınız.
Mert Hocam'ın portresini çekerken, kadrajı birazcık daha aşağıda indirerek, Mert Hocam'ın başı üzerindeki boşluğu biraz daha azaltıp, mükemmel bir portre kadrajı sağlanabileceği görüşündeyim.
Ancak bu fotoğraf da oldukça başarılı.
Sadece bir olumsuz kommentim bulunuyor maalesef: bu fotoğraf isteği yarışmasını 200mm+ olarak düzenlemiştik. Bu nedenle 130mm'de çekmiş olduğunuz bu güzel portre fotoğrafını değerlendirme dışı bırakmak durumunda kalıyorum, Güner Hocam.


Şimdi de sonuca gelecek olursak (işte zor kısım da burada başlıyor :P ), seçmekte epey zorlandığımı ifade etmeliyim.
Ancak katılan herkese güzel paylaşımları ve emekleri için çok teşekkür ederim.
...
Hakan Bey mi, Zeynep Hanım mı, Berkin Bey mi, Hayri Bey mi, Nurettin Bey mi?... Hmmm...
...
Hakan Bey mi, Zeynep Hanım mı, Berkin Bey mi, Hayri Bey mi?...
...
Hakan Bey mi, Zeynep Hanım mı, Berkin Bey mi?...
...
Hakan Bey mi, Berkin Bey mi?...

Evet, sıra sizdedir Berkin Bey.