Alıntı Ahmet Yeşil Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Yanıt vereyim izninizle,
35mm format lense göre kalite direk artar. Çünkü orta format lensi daha geniş görüntüyü sensöre (ya da filme) yansıtma amacıyla üretilmiştir.
Ancak yine her lensin optiğinin asıl kaliteli kısmı merkez ve merkeze yakın yerleridir.
Bu bağlamda geniş görüntüyü almak için üretilmiş orta format lensi, merkezde en kaliteli görüntüyü yansıttığı için orta formata oranla daha dar
açı çeken 35mm sensöründe (ya da filminde) adeta merkez açısıyla çekim yaptığından sensöre (ya da filme) daha kaliteli görüntüyü ulaştırır.

Anlatabildiysem ne ala, çünkü ben bile yazdığımdan birşey anlamadım

Kısaca orta format lensi, 35mm makinede çok daha kaliteli görüntüyü verir.
Anlaşılıyor da anlayabilene. Kısmen evet daha iyi görüntü verecektir. Ama lenslerin kalitesiyle orantılı. Örnek misal hasel çakması kiev 88 var. Volna lensler kullanıyor. Onlardan aynı kaliteyi beklememek lazım.

Şöyle düzelteyim ya da söyleyeyim. ff lensleri yani canonda ef lensleri apsc gövdede yani crop bodylerde kullanmak ne kadar etkili ya da nasıl bir kalite görülüyorsa aynı oran beklenebilir.
Orta format lensini bir sınıf aşağı inip ff gövdede kullanmak da aynı kaliteyi vermeyecektir. Bu biraz da gövdeyle, lensten çıkan ışığın sensöre ulaştığı mesafe ile ve sensörün büyüklüğü ile anlaşılabilir.
Leica lardan çıkan fotoğrafların neden bu kadar keskin olduğunu soranlara da cevap gibi olacak. film veya sensörün lens ile arasındaki bağdan kaynaklandığı söylenmişti.

Çok faktör var ama kısaltayım.
Çok da kaliteli iş çıkarmaz hemide dar kalırsın. Ortalama 80mm orta formatta ff de 50mm ile eşdeğer özellikte ama 80mm lik lensi ff e taktığın zaman 80 apsc ye taktığın zaman 150mm gibi bir odağa ulaşmayacak ona göre kırpacaktır. Tartışma çıkmasın şimdi 150 mm olacak falan demedim heee.