Hassel candır diyerek söze başlıyayım.
Analog hassel ve dijital kavramlarını yanyana getirirsek bazı kullanım yolları mevcut

1-DİJİTAL MAKİNAMIZI ANALOG HASSELDA DİJİTAL BACK OLARAK KULLANMA=Biraz teferruatlı bir iş.Prensip olarak dijital makinamızın lensiyle hasselın buzlu camını öpüştürüp dijital makinamızın deklanşörüne basmaktan ibaret.Nette aratırsanız yapanlar var.Buzlu camı çizmemek adına el yapımı aparatlar hazırlanıp kullanılıyor.

2-HASSELIN LENSLERİNİ DİJİTAL MAKİNAMIZDA KULLANMAK=Hasselın lenslerini canon-nikon-pentax-m/43 istediğiniz dijitale takabilirsiniz.Register değeri uzun olduğu için etli bi adaptörü vardır.Sonsuza netleme sorunu yaşanmaz.Orta format lensi olduğu için dijital makinalarda optiğin tam ortasını kullanır en açık diyaframda bile jilet gibi çeker.
Canon için çipli adaptörü g.g.da bulunur yada ebaydan alınır.Tarafımdan tavsiye edilir.

3-HASSELA BAŞKA BİR LENS TAKMAK=Hassel bir orta format olduğundan register değeri uzundur o bakımdan fd-pk-m42-om filan takmayı unutun.Register değeri daha uzun olan lensleri takıp kullanmak tabiki mümkün(sonsuza netleme yada başka bir sorun olmadan).Mesela pentax 6x7 nin register değeri daha uzundur.Çinliler adaptör yaptıysa hasselda bu lensler sorunsuzca kullanılır.


Malum bu postu saat 4.5 ta yazdığımdan ve aslında çok üşendiğimden dolayı linklerle örnekler veremedim.Gerekirse yarın dallandırır budaklandırırız konuyu