Alıntı vedib Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Teknik olarak kullanımı en basit gövdeler medium ve large format gövdelerdir. Fakat fotoğrafçılık ve fotoğrafçılık tekniğini bilmeyen kullanıcılar sanırım DSLR gövde dışında fotoğraf makinesi kullanamayacaklarının farkına varmaları bir aşamadır. Büyük format fotoğraf makinelerinde her çeşit ve model objektifi kullanabilirsiniz, yeterki ne kullanmak istediğinizi bilmeniz gerekir. Fotoğraf makinesi kullanıcıları DSLR gövdenin "hızlı veya yavaş fokus" sorununu çözememişken Büyük Format fotoğraf makinelerinde her türlü ayarı kendi becerinize dayanarak yapmanız gerekiyor. Halbuki DSLR kullanıcılarının deklanşöre basmaları yeterlidir. Deklanşöre basınca (auto yeşil çekim modunda) fokus ayarı dahil gövde gerekli her ayarı yapmaktadır. Büyük format fotoğraf makinelerinde her ekipman bağimsızdır ve pahalıdır. Her objektifin üzerinde optüratör ve diyafram mekanizması vardır, optüratör veya diyafram mekanizması olmayan objektifler için harici mekanizma alınması gerekir. Zaten bu teferruatlar gövdeyi pahalı hale getiriyor. Büyük format fotoğraf makinelerinde Roll film veya shett (tabaka) film kullanıldığı gibi günümüzde "dijital arkalık" ile işlevini devam ettiriyor. Tek sakıncası ekonomik değildir. Örneğin "dijital arkalık" fiyatı 60.000-100.000-TL arasındadır.
Forum üyelerine tavsiyem DSLR kullanmaya devam. Fotoğrafçılık demek resim bilgisi yani kompozisyon, perspektif demektir. Bu beceriyi 2-3 yıl gibi bir sürede öğrenmeniz imkansız. Ama yöneticiler dahil çoğu üye kısa sürede üstad konumuna yükseliyor. Ara Güler gibi fotoğrafçıların forumlarda olmaması aynı dili kullanmamaktan kaynaklanıyor.

Sn. Vedib,
Bir çok yazınızı takip ettiğim ve bazılarını da referans olarak paylaştığım halde yukarıdaki tavsiye, görüş ve önerilerinize katılmadığımı bildirmek isterim.