ilk fotoğraf. yani kız kulesi fotoğrafı istanbullu iseniz bilebileceğiniz bir fotoğraf. Doğru hdr var. Aslında bizim bildiğimiz HDR lerden değil azcık da HeDeRe lerden bu da. Normalde amaç HDR fotoğrafta kayıpları(+ ya da-) kurtarmak ve ideal ışık değerlerine getirmektir fotoğrafı. Diğerleri amacına farklı bir yönden bakan HDR lerdir.
Neyse. Başta dedim ya istanbullu iseniz diye. Işığın yönüne bakın. Kız kulesine cepheden vuran bu ışığın doğudan geldiğini anlayabilirsiniz. Gün ışığının yoğun olduğu(kış dönemi içerisinde) anlarda muhtemelen sabah 6-9 gibi bir vakitte çekilmiş gibi duruyor. Ayrıca denizin uzun pozlamadaki gibi düz değil de az dalgalı olmasından faydalanılmış. Sabah saatlerinin verdiği bir etki olmasındandır. Sakin ve daha durgun. üzerine de HDR yapılmış ama benimpek sevmediğim cinsinden.
İşin özü kız kulesi fotoğrafını çekeilmek için sadece fotoğrafı değil az da olsa coğrafya ve yakın konularda bilgi olması lazım. Manzara vs çekerken kimin bunlara dikkat ettiğini, hangi mevsimde hangi güneş açısında hangi anlarda fotoğraf çekileceğini bilmek fotoğrafı hem anlamlı kılacaktır hem de çektiğinize değecektir.
İkinci fotoğraftaki suyun durgun olması göl olmasından kaynaklanıyor. Tabi aynı durgunluk gün batımına gelen anı fotoğraflarken de varmış. Muhtemelen gün batımı diye düşünüyorum, zira daha sıcak tonlarda güneş. Sabahları daha farklı tonlar alabiliyor. HDR var mı dikkat etmedim.
İşin özü iki fotoğraftaki gibi deniz yüzeyi istiyorsanız ya da göl yüzeyi daha durgun saatler olan sabah erken veya akşam gün batmadan önce çekeceğiniz yere gidip fotoğraflamalısınız.