Alıntı sselmann Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Tonal kompresyonu anlamadim...

Sent from my HTC Sensation Z710e using Tapatalk 2
Ya tonal kompresyon benim tabirim aslında. Herhangi başka bir yerde duymadım. Kompresyon, çok farklı yerlerde kullanılan bir tabir ama en basit örneği müzik kayıtlarındadır. Ses kayıt tekniğinde kompresör denen alet (yada sonradan uygulanan yazılım) fazla patlayan sesleri kısıp, cılız sesleri açar. Çalınan enstrüman daha dengeli ve daha az rahatsız edici tınlar. Çalan kişinin tuşesinden kaynaklanan hataları minimize eder. Özellikle davul, bass, gitar kayıtlarında kompresyon şart gibi birşeydir fakat piyanoda çok gerekli olmaz mesela.

İmaj dosyalarında da benzeri durum var. O fotoğrafta, modelin tenindeki dokuları daha pürüzsüz hale getirmek için blur (flulaştırma) uygulanabilir. Fakat bu sefer kontrast gereken kısımlarda da fluluk görürüz. "Smart Blur" ise müzik kayıtlarındaki kompresör gibi çalışır. Birbirine yakın gördüğü tonlarda blur uygular (ten ve yeşil alanlar gibi), fakat zıt ton geçişlerinde (koyu saçların arka plan ile birleştiği kısımlar) ise keskinliği korur. Yani birbirine yakın tonlara bir nevi kompresyon uygular. Aslında "noise reduction" da aynı temele dayanan bir gürültü azaltma yöntemidir.

Ama smart blur dışında bir yöntemle de yapılmış olabilir. Photoshopta bir sonuca ulaşmanın neredeyse sonsuz yolu vardır. Bu fotodaki durum fazlaca uygulanmış bir "noise reduction", ya da çok hafif uygulanmış bir "smart blur" gibi. Ama kirpiklerdeki durum biraz smart bluru andırıyor.