CanonTURK Foruma Hoş Geldiniz.
Sayfa 1 Toplam 2 Sayfadan 12 SonuncuSonuncu
Toplam 32 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
Like Tree49Likes

Konu: Yıldız Pozlama Teknikleri ve Programlar

  1. #1
    avmbk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Co-Admin

    Status
    Offline
    İsim
    Metin Burak Kınacılar
    Makina:
    5D Mark IV
    Üyelik tarihi
    25.October.2010
    Nereden
    Gaziantep
    Yaş
    39
    Mesajlar
    3,636

    Question Yıldız Pozlama Teknikleri ve Programlar

    Selamlar herkese..
    Malum yaz geldi.. Gündüzü kadar geceleri de bizlere fotoğraf heyecanı yaşatmaktadır.
    Yazımızın konusunu YILDIZ lar..

    Doğa bir sonsuz yıldızlı otel keyfi sürüyor.. Açık havada yapay ışıkların yani şehir ışıklarının olmadığı veya az olduğu ortamlarda ışıksal yansımaların az olduğu ortamlarda yıldızlar kendini göstererek bizlere biz buradayız demektedir.
    Yıldız pozlama konusunda ayrıntılı olarak yazıma geçiyorum..

    Önemli hususlar!

    1) Ekipman:
    -Ekipman konusunda şu denebilir.. Her türlü makina ile çekim yapılabilmektedir. Sadece önemli ayrıntı şudur.. Noise sorunu çıkacağından makinanızı iyi tanımalı makinanızın noiselere karşı gücünü iyi bilmeliyiz.
    Genel olarak DSLR makinanıza geniş açılı lensler tercih edilmelidir. Geniş açı lenslerden kastımız 24mm ye kadar imkan tanıyan lensleri tercih etmeliyiz.
    -Çekim yaparken önerilen tercih kumandadır. Timer özelliği olan kumandalar tercih edilmelidir. Nikonlar 9 kareye kadar içsel yazılımda buna izin vermekte ama Canonlarda yeni modeller haricinde timelapse özelliği olmadığından mecburen kumandaya ihtiyaç duyacağız. Ancak kumandamız yok ise illaki çekemeceğiz anlamına gelmemektedir. M modda 30'ar saniyeden tek tek çekebiliriz.

    -- Titreşimi sıfıra indirmek gerekmektedir. Unutmamak gerekir ki
    *Çekim yaparken IS modunu ve AF modunu kapatmalıyız.
    *Makinamızın üzerinde bulunan askıyı çıkarmak faydalı olacak..
    *Ayna kilitleme sistemini açık konuma getirilmesi gerekmektedir.
    *Son olarak da canon makinalarımızda bulunan uzun pozlamalarda kumlanma giderme modunu pasif yapmalıyız.



    2) Mekan:
    Çekeceğimiz mekanı iyi belirlemeliyiz. Yıldız pozlamada ön kısma alacağımız objeyi iyi belirlemeliyiz. Tek başına yıldızları çekmek çok bi etki sağlamayacaktır.



    3) Ay doğumu batımı : Önemli husus ışığın az olması konusunda diğer bir doğal ışık kaynağı olan AY objesi bulunmaktadır. Bu nedenle yıldız pozlarken AY faktörüne dikkat etmek lazım. Uzun pozlamalarda makinamız ışığı aradığından AY'ın ışığı can sıkıcı olabilmektedir.
    O nedenle Ay Takvimine Dikkat edilmelidir.



    4) Birleştirme programları :Programsal destekler konusunda.. Gelişen teknoloji ile cep telefonlarımızın bilgisayar vazifesi görmesi ile artık işimizi kolaylaştıracak programları önümüze sunmaktadır. Çünkü yıldız pozlamalarda Kutup Yıldızı dönme hızı dünyamızla hemen hemen aynı olduğundan uzun pozlamalarda aldığımız kareler birleştirdiğimizde tüm yıldızlar kutup yıldızı etrafında döndüğünü göreceğiz.


    Yıldız pozlama tekniği

    1) Çoklu kare alarak birleştirme ( Yıldız izi alma)
    2) Tek kareden birleşim alma
    3) Samanyolu çekimi


    Çoklu kare ile birleştirme..
    Bu konuda makinamızı sabitlemekteyiz. Daha sonra 30'ar saniyeden makinamızı sabit tutarak çoklu çekim almamız gerekmektedir. Kutup yıldızı etrafında tam burgu olarak bilinen dönence hareketi için 250 kareye ihtiyaç duyulmaktadır. Çektiğimiz kareleri (Jpeg yada Raw) dosyalarımızı PS gibi programlarla temizleme işleminden sonra birleştirmek için bu konu için yazılmış programlarla kolayca birleştirebiliriz.
    En bilinen Program Startrails 'dir. sitesinden ücretsiz olarak indirilebilir ve kolayca hem timelapse video hemde tek karede yıldız izi alınabilir. Mac tabanlı bilgisayarlar için ise StarStax programı kullanılabilir.

    Örnek kare:


    30 Saniye X 220 Kare


    Tek kareden birleşim alma
    Tek kareden yıldız birleştirme olayı ise şu şekildedir. Makinamızı sabitliyoruz ve B modunda çekime başlıyoruz. Bu husus da dikkat edilmesi gereken olay ise Diyafram değerinin çok açık olmaması gerekmektedir. Ve iso değerinin en düşük seviye de olması gerekmektedir. Örnek ile anlatırsak..


    ƒ/4 / 1343s / İso 50
    Örnekte de görüldüğü gibi diyafram değeri 4 de sabit tutulmuş iso ise 50 de bırakılmıştır. Ancak bu metod çok risklidir. 1343 saniye sensörün açık kalması sensöre zarar verebilir veya anı ışık parlaması fotoğrafınızı heba edebilir.
    Tercih edilmesi zor bir metottur.

    Samanyolu çekimi

    Samanyolu çekimi tek kareden olacağından bu tip çekimlerde açık diyafram kullanılmalı 30 saniye baz alınmalı ve iso makinanızın müsade ettiği fazla noise oluşturmayacak iso değeri alınmalıdır.


    16mm - ƒ/2.8 - 30s - ISO 3200



    Yıldız pozlama için önemli hususlar

    a) Fotoğraf Makinamızı iyi tanımalıyız.
    b) Sağlam bir Tripod Kullanmalıyız
    c) Çekim yerleri ıssız yerler olabileceğinden CAN GÜVENLİĞİMİZİ dikkate almalıyız.
    d) Çekim yaparken Odaklamadan sonra IS ve AF modlarını kapatmalıyız
    e) Timer özellikli kamera tercih edilmeli
    f) Genel olarak RAW çekilmelidir.

    Herkese bol yıldızlı rüyalar ve fotoğraflar..

    Yazar: Avmbk










    muzzy_tr, choko, umttn and 15 others like this.
    Satılık Sigma 180mm F2.8 DG EX Macro

  • #2
    avmbk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Co-Admin

    Status
    Offline
    İsim
    Metin Burak Kınacılar
    Makina:
    5D Mark IV
    Üyelik tarihi
    25.October.2010
    Nereden
    Gaziantep
    Yaş
    39
    Mesajlar
    3,636

    Standart












    Satılık Sigma 180mm F2.8 DG EX Macro

  • #3
    xmen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Sinan Kara
    Makina:
    5D Mark III
    Üyelik tarihi
    24.August.2015
    Nereden
    tilburg
    Yaş
    48
    Mesajlar
    214

    Standart

    Benim gibi meraklisi icin aydinlatici ve ogretici bir yazi olmus tesekkurler.











  • #4
    BUSAH - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Bulut ŞAHBAZ
    Makina:
    5Dm4+a7III+XT4
    Üyelik tarihi
    11.April.2013
    Nereden
    Adana
    Mesajlar
    1,205

    Standart

    Güzel bir başlık olmuş ellerine sağlık avmbk











  • #5
    mkalkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Mehmet
    Makina:
    Canon Eos 6D Mark II
    Üyelik tarihi
    19.November.2015
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    198

    Standart

    Murat hocam güzel takdim olmus yalnız sorum şudur,
    1- 30 saniye arayla 250 kare işi çözermi çünki benım tecrubem yok ama bana anlatılan bazı çekimlerde 3 saat felan çekim sürdüğü söylendi doğrumu
    2- Pozlama dan önce netlemeyi ön objeyemi yapmak gerekir.











  • #6
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Standart

    Sevgili Metin cok guzel toparlamissin ellerine saglik. Bu kadar genis konu toparlaninca kalabilecek bir kac eksik bilgiyi de iznin ile ben ekliyeyim.


    1- Ekipman.

    Metin yazarken genel bir dogru olarak genis acili lensler demis ancak CA etkisi ve bazende on plani dolu tutarken arkada amanyolu gibi objeleri daha ihtisamli kilmak icin 35mm, 50 mm hatta 100mm objektifler kullanilmaktadir. Ornegin bu fotograf Sigma 35mm f/1.4 ile cekilmistir.


    Fotograf: JP DANKO

    Ekipman konusunda bir onemli noktada isik kaynaklarinin tam olarak yakalanabilmesi, yildizlarin ozellikle samanyolu fotografinda izsiz (untrack) cikmasi tercihi ve bazen lenslerin tam verimini alabilmek icin diyafram kisilmasi goz onune alindiginda f/1.4 ile f/2.8 lenslerin tercih edilmesi de onemlidir. Bu demek degilir ki 18-55 f/3.5 ile cekim yapamazsiniz ancak gorebileceginiz yildiz sayisi goreceli olarak az olacak ve deformasyon daha cok goze carpacaktir.

    Kumanda kismina gelince burada bahsedileni hepimizin anlayacagini dusunsem de kumandada aranilan ozellik timer degil intervolametredir. Her intervolametre kummandada timer vardir ancak her timer kumandada intervolametre olmayabilir. Intervolametre ayarladiginiz surede, ayarladiginiz zaman araliklari ile, ayarladiginiz sayida cekimi tekrar etmesidir.

    Bir baska atlanan noktada uzun pozlama noise/kumlama gidermenin yani sira mutlaka yuksek ISO kumlama gidermede kapali olmalidir. Ozellikle Saman yolu cekimlerinde ISO'nun yukseltilmesi gerektigi hatirlandiginda.

    Metin makinenizi iyi taniyin derken cok guzel bir noktaya deginmis. Kumlama/Noise makinenizde hangi hava kosulunda ne zaman basliyor bilgisi onemlidir. Noise isi ile bire bir alakali oldugundan Yaz ve kis sartlarinda sogukluktan dolayi farkli sonuclar almaniz muhtemeldir. ozellikle coklu kareden stacking yapiyorsaniz noise olmadan cekebileceginiz en uzun kareleri secmeniz birlestirirken yildiz izileri arasinda olusacak bosluk adedini minimale indirecektir. 20 adet x 30 sn lik bir stack ile 10 x 1dk arasinda yildiz izi uzunlugu anlaminda bir fark olmayacak ancak fotograflar arasindaki gecis daha az oldugundan izlenmesi daha jkeyifli bir kare cikacaktir.

    2- Mekan ve on hazirlik

    Metin'in yazdiklarina ek olarak bu noktda sececegimiz mekanin yapay isik kaynaklarindan mumkun oldukca uzakta olmasi gokyuzunde ile gorebilecegimiz yildiz ve detay miktarinin orantili oldugnu hatirlatmak isterim. Onceden cekim yapilacak bolgenin gunduzden kesfi, on plan objelerinin secimi. Objelere gore kadraj secimi ve DoF (Alan derinligi/Depth of Field) hesaplarinin yapilmasi gece cekimi esnasinda netleme, arka plan ve on planin net alan derinligi icerisinde kalmasi gibi konularda buyuk kolaylik sagliyacaktir. Bunun yapilamadigi durumlar icin lensinizin soznsuz netleme noktasini (Genelde tahmin ettiginiz gibi sonsuz isareti degildir) bilmek ve hiperfokal hesaplamasini yaninizda bulundurmak faydali olacaktir.

    Coklu Kare Birlestirme:

    Bu cekim turu 30 sn ile sinirli degildir mesela ben stack calismalarini genelde 1-3 dakika cekimler ile gerceklestiriyorum. Bu sayede post proses de daha az kare ile cebellesiyorum. Birlestirme PS ile gerceklesebilecegi gibi belirtilen diger programlar ilede gerceklesebilir. Onemli olan birlesicek karelerde bir renk duzenleme yapilacak ise bunun programdan evvel RAW oalrakyapilarak goruntu kaybinin engellenmesidir. Ayrica StarStax programi Windowsda da calismaktadir

    Tek Kareden Birlesim alama

    Burada bahsi gecen birlesimin ne oldugunu tam cozemedim. Tek kare akan yildizlarin isigini harekethalinde sensor uzerine yazilmasidir. Her hangi bir birlestirme soz knusu degildir. ISO degerinin cekim suresinde en az noise verecek sekilde tutulmasi sonraki islemlerinizi kolaylastiracaktir. Ancak diyafram acikliginin miktari Metin'in bahsetigi gibi degildir. Diyafram keskinligi kaybetmeden en acik sekilde kullanilabilir. Mesela bu kare en acik diyaframda 25 dk pozlanaarak 5D mark II ile cekilmistir



    Samanyolu cekimi
    Samanyolu cekiminde en onemli konulardan biri yildizlarin uzamasinin (tracking) in sizin icin kabul edilir olup olmadigidir. Genel olarak bu istenmeyen bir durumdur. Bir cok fotografci noisei uzayan yildizlara tercih eder. 30sn baz suresi ise yanlis bir bilgidir. ozellikle yildizlarin uzamasi istenmedigi durumlarda 500 sayisi onem kazanir. genel olarak 500 sayisinn odak uzakliginiza bolunmesi lensiniz ile yildizlar uzamadan cekebileceginiz maksimum saniyeyi size bildirir. Ornegin Nikon 12-24mm lens 12mm de kullanildiginda 500/12 = 40 saniyeye kadar sikinti yasamazsiniz ancak 24mm bir lens kullaniyorsaniz 20.8 saniyeden sonra yildizlarin uzamaya baslayacagi on gorulur. Tabii bu arada kenarlarda minumum distorsiyon yapan lensler tercih edilirse daha iyi sonuclar elde edilir.

    Onemli hususlara gelince Metin'in yazdiklarina tamamen katiliyor olmamin yani sira sunlar da eklenmeli;
    - Yola cikmadan evvel tum amkine temzligini ve kontrolunu yapin.
    - Batarya, kart, kumanda vb eksikliklerin olmadigina emin olun mumkunse yedklerini yaniniza alin.
    - Gece otomatik netlemenin calismama ihtimalinin yuksek oldugnu unutmayin. Gozle netleme yapabilmeniz icin objeyi iyi aydinlatabilecek guclu bir fenetr yaniniza aliniz.
    - Isik ile boyama yapacaksaniz boyama suresi ve miktari icin asil cekim den evvel test yapiniz.
    - Gittiginiz lokasyonu ve doneceginiz saati mutlaka cevrenizden birilerine bildiriniz. Ve bu zamanlara mutlaka uyunuz. Gecikmeniz durumunda kolluk guclerinin haberdar olmasini saglayiniz (Ozellikle kis sartlarinda)
    - Yaniniza kahve alamayi ve o kahveyi paylasacak bir dost almayi unutmayiniz. gece uzun insanin cani sikilabiliyor 3 sat pozlama yaparken

    Sevgi ve selamalr ile










    emir35, avmbk, muzzy_tr and 8 others like this.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

  • #7
    GurayB - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Güray BALTALI
    Makina:
    Canon EOS 6D
    Üyelik tarihi
    24.February.2015
    Nereden
    istanbul
    Yaş
    36
    Mesajlar
    179

    Standart

    Abiler 5dm3 için kablosuz kumanda öneriniz varmıdır. ? Biraz araştırdımda pek yeterli bi veriye ualaşamdım:'^/










    Canon Eos 6 D Body ,Canon EF 24-70mm f/2.8 L II USM Canon Ef 16-35mm f/2.8L II USM Canon Ef 70-200mm f:2.8L II IS USM CanonEf100mm f:2.8 L IS USM Canon 85mm f:1.2 L II USM
    Denemekte fayda vardır.

  • #8
    GunerGulyesil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Moderator

    Status
    Offline
    İsim
    Güner Gülyeşil
    Makina:
    Canon 5D Mark IV + Canon 5D Mark III + iPhone 7 Plus
    Üyelik tarihi
    09.January.2014
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    46
    Mesajlar
    902

    Standart

    Alıntı GurayB Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Abiler 5dm3 için kablosuz kumanda öneriniz varmıdır. ? Biraz araştırdımda pek yeterli bi veriye ualaşamdım:'^/
    Ben Canon RC-6 kullanıyorum.










    GEAR: Canon EOS 5D Mark IV, Canon EF 16-35mm f/4L IS USM, Canon EF 24-105mm f/4L IS USM, Canon EF 50mm f/1.8 II, Sirui M-3204 Carbon Tripod, Sirui K-30X Ball Head, Wacom Intuos Pro Tablet, DELL UltraSharp U2713H
    FILTERS: LEE Filters Foundation Kit, LEE 77mm Adapter Ring (WA), LEE Big Stopper 3.0 ND, LEE 0.3, 0.6, 0,9 Soft Graduated ND, B+W 77mm Kaesemann CP MRC, B+W 77mm XS-Pro UV MRC-Nano 010M

  • #9
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Standart

    @GurayB

    Sahsen kablosuz kumandalardan ozellikle yildiz pozlamalarda uzak duruyorum eger arastirma amaciniz o ise. Ozellikle 1-2 saatlik tekli yada coklu pozlamalarda kumanda ile makine arasinda yasanacak bir saniyelik kopuklugun tum calismaya mal olabilecegi dusunuldugunde demek istedigimi anlayacaginizi dusunuyorum.

    Bu sebeple asagidaki kumandayi (veya turevlerini) eger ekstrem hava kosullarinda calisilmayacak ise bu amacla 5D Mark III icin TC-80N3 (veya diger makineler icin benzer ozellikde olanlarini) tavsiye ederim. malityeti iki tane alip yedekli calisacak kadar ucuz, yapisi oldukca basit ve kullanimi kolay.

    Ancak uzaktan cekimlerde sadece shutter release amacli kullanilacaksa Guner'in onerdigi RC-6 veya benzerleri de is gorecektir.

    Son bir iosiyonda telefonunuzun IR cikisi varsa programlar yardimi ile telefonuuzu shutter release olarak kullanabilirsiniz.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

  • #10
    hasbisahin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Hasbi Şahin
    Makina:
    600D
    Üyelik tarihi
    05.August.2014
    Nereden
    Bursa
    Yaş
    35
    Mesajlar
    198

    Standart

    Metin bey ve Aydın bey gerçekten çok güzel bir rehber olmuş, ellerinize sağlık. Benim sorum şu olacak: Aşağıdaki fotoğraflardaki gibi samanyolunu tümüyle kadraja alan fotoğraflar çekmek için, çekimden önce Stellarium tarzı programlardan yararlanılır diye bir yerde okumuştum. Ben de kurdum bu programı yalnız pek çözemedim. Aşağıdaki örneklerdeki kadrajı yakalayabilmemiz için hangi yöne (kuzey, güney, doğu, batı) dönmemiz gerekir veya hangi takımyıldızlarına bakmamız gerekir? Bir de aşağıdaki örneklerin birinde samanyolu dikey iken birinde yatay pozisyonda. Bu ne ile alakalı, neye göre değişir? (mevsimler, dünyanın hareketi vb.)














    "Birçok fotoğrafçı daha iyi kamera aldıklarında daha iyi fotoğraflar çekeceklerini düşünürler.
    Daha iyi kamera, kalbinde ya da kafanda bir şey yoksa, senin için bir şey yapamaz." - Arnold Newman


    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

  • #11
    Sebastian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Canonturk Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Gökhan Yazıcı
    Makina:
    Canon 6D
    Üyelik tarihi
    12.December.2010
    Nereden
    istanbul
    Yaş
    39
    Mesajlar
    2,023

    Standart

    Alıntı tunapala Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    @GurayB

    Sahsen kablosuz kumandalardan ozellikle yildiz pozlamalarda uzak duruyorum eger arastirma amaciniz o ise. Ozellikle 1-2 saatlik tekli yada coklu pozlamalarda kumanda ile makine arasinda yasanacak bir saniyelik kopuklugun tum calismaya mal olabilecegi dusunuldugunde demek istedigimi anlayacaginizi dusunuyorum.

    Bu sebeple asagidaki kumandayi (veya turevlerini) eger ekstrem hava kosullarinda calisilmayacak ise bu amacla 5D Mark III icin TC-80N3 (veya diger makineler icin benzer ozellikde olanlarini) tavsiye ederim. malityeti iki tane alip yedekli calisacak kadar ucuz, yapisi oldukca basit ve kullanimi kolay.

    Ancak uzaktan cekimlerde sadece shutter release amacli kullanilacaksa Guner'in onerdigi RC-6 veya benzerleri de is gorecektir.

    Son bir iosiyonda telefonunuzun IR cikisi varsa programlar yardimi ile telefonuuzu shutter release olarak kullanabilirsiniz.
    Pixel TW-283
    Hem kablolu, hem kablosuz, hem interval çekim.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.




  • #12
    umttn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Ümit
    Makina:
    7D>6D
    Üyelik tarihi
    12.August.2012
    Nereden
    istanbul
    Yaş
    42
    Mesajlar
    257

    Standart

    Alıntı hasbisahin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Metin bey ve Aydın bey gerçekten çok güzel bir rehber olmuş, ellerinize sağlık. Benim sorum şu olacak: Aşağıdaki fotoğraflardaki gibi samanyolunu tümüyle kadraja alan fotoğraflar çekmek için, çekimden önce Stellarium tarzı programlardan yararlanılır diye bir yerde okumuştum. Ben de kurdum bu programı yalnız pek çözemedim. Aşağıdaki örneklerdeki kadrajı yakalayabilmemiz için hangi yöne (kuzey, güney, doğu, batı) dönmemiz gerekir veya hangi takımyıldızlarına bakmamız gerekir? Bir de aşağıdaki örneklerin birinde samanyolu dikey iken birinde yatay pozisyonda. Bu ne ile alakalı, neye göre değişir? (mevsimler, dünyanın hareketi vb.)

    Into The Night Photography: Milky Way NightScapes eBook

    Bahsettiğiniz sanırım açı ve kadraj pozisyonu ile alakalı.
    Şu şahsın 20$ gibi bir ücret ile sattığı Ebook var. İşi fazlası ile çözmüş ama bu fiyata değer mi tartışılır.
    Bunun yerine mevcut bilgiler ile çekimler yaparak tecrübeyi sabitlemek daha mantıklı gibi.
    Bende konu ile çok alakalıyım ama vahşi yaşam özellikle ayı saldırısı düşündürüyor.

    Güner bey in kullandığı kumanda dan bende de var ama magic lantern de iş görüyor aslında.










    Konu umttn tarafından (09.June.2016 Saat 19:08 ) değiştirilmiştir. Sebep: Kumanda için ek yazı
    hasbisahin likes this.

  • #13
    tunapala - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Fotografci vs...

    Status
    Offline
    İsim
    Aydin Tuna Palabiyikoglu
    Makina:
    Elde avucta kalmadi ne bulursam onu artik...
    Üyelik tarihi
    07.July.2010
    Nereden
    Los Angeles, CA
    Mesajlar
    4,591

    Standart

    @Sebastian
    Bahsettiginiz urunu biliyorum. 30kanal frekansi var. Ancak benim acimdan hala risk. Sebebine gelince. Her ne kadar gece cekimine gidilen yerler uzak ve cevrede kac tane fotografci olabilir diye dusunulse de ornegin gectigimiz Cumartesi Joshua Tree NP, nin cok bilinen ve tercih edilen bolgesine ugrayinca ve bir kayanin karsizina dizilmis en az 35 fotografci bir araya gelince ozellikle wireless kullanimi sikinti olabiliyor. Kablo takma cikartm esnasinda ise kumadanda temassizlik, kabloda temassizlik, kablo kirilmasi gibi bir cok sorun ihtilmali oluyor. Kendi adima (tamamen kisisel tercih) 30 Dolar bu kumandaya verecegime 10 dolarlik 2 kumanda alir yedekli yedekli giderim.

    @Hasbisahin
    Eger gok yuzunu cok bilmiyorsaniz ve hatta biliyor olsaniz bile stellarium cok kullanisli bir program. Sky and viewing option dan Marking point sekmesinden Cardinalsi isaretlediginizde pencerenizde yonleri belirten harfler cikacaktir. Gok yuzunde saman yolundan kutup yildizina (polaris) istediginiz objeyi arayarak cekim saatinizde yonunu ve gok yuzundeki yuksekligini gorebilirsiniz. Bu calismayi gittiginiz yerde internet olmama ihtimaline karsi yola cikmadan evvel yapin. Ardindan basit bir pusula ile yonunuzu takip etmek cok kolay olacaktir. Veya pusulaniz yok ise kameranizi sistematik olarak belli yonlere cevirip 30sn - 1dk pozlama ile yildiz hareketini gozlemleyebilrisiniz.

    Kutup yildizinin yonunu bulmak icin bir baska yontemde Buyuk Ayi takim yildizindan gecer. Gok yuzunde en kolay tanimlanabilem takim yildizlardandir ve hemen her zaman gok yuzunde rahatlikla secilebilir. Polaris / Kutup Yildizi Kepcenin en ucundeki iki yildiz arasindaki mesafenin saga dogru yaklasik alti kati mesafede bulunur. (Bu bilgi kuzey yarim kurede gecerlidir. Asagidaki resmi incelerseniz yardimci olacaktir.



    Son olarak yatay ve dikey durum cekim saati ile diger etkenlerden (lokasyon vb) daha cok alakalidir. Mesela bu aksam saat 22:00 da Saman yolu guneye dogru cekildiginde yatay gece 1:30 dan sonra ise dikey goruntu verecektir.











    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

    Yazdiklarim tecrubelerime dayanir. Siz ayni tecrubeyi paylasmak zorunda degilsiniz.

  • #14
    HakanGil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Hakan Baysalgil
    Makina:
    5D MK3
    Üyelik tarihi
    15.July.2015
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    48
    Mesajlar
    962

    Standart

    Bu gece İstanbul'a geliyorum. Bir arkadaşımla olabildiğince şehir dışına çıkıp samanyolu fotoğraflamak istiyorum. Daha önce hiç denemedim. Aklıma takılan iki tane soru var:

    1 İstanbul'a en yakın nereye kaçabiliriz? Kastro, Çilingoz, İğneada gibi yerlerde ışık kirliliği nasıldır? Sonuç alır mıyım? (Avcılar'da oturduğum için o tarafların ulaşımı daha kolay.)
    2 Işıkla boyama için flash kullanıp da sonuç alan var mı? Veya denemeye değer mi?











  • #15
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Rıdvan COŞKUN
    Makina:
    CANON EOS 650D + 18-55 + 50mm 1.8 II + tokina 11-16mm f/2.8 at-x pro dx ii + manfrotto mk compact action
    Üyelik tarihi
    04.January.2015
    Nereden
    İstanbul(KaraGümrük)-Çanakkale(Eceabat)
    Yaş
    32
    Mesajlar
    429

    Standart

    kutay kösemin flaşlı bi uzun pozlama videosu vardı belki fikir verebilir.

    https://www.youtube.com/watch?v=CasjLu79jxY











  • #16
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    İbrahim SAVİ
    Makina:
    Canon EOS 700D 18-55 STM Lens
    Üyelik tarihi
    11.August.2015
    Nereden
    Eskişehir
    Yaş
    47
    Mesajlar
    7

    Standart

    Teşekkürler, çok faydalı bilgiler.

    SM-N915F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi











  • #17
    avmbk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Co-Admin

    Status
    Offline
    İsim
    Metin Burak Kınacılar
    Makina:
    5D Mark IV
    Üyelik tarihi
    25.October.2010
    Nereden
    Gaziantep
    Yaş
    39
    Mesajlar
    3,636

    Standart

    Alıntı HakanGil Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bu gece İstanbul'a geliyorum. Bir arkadaşımla olabildiğince şehir dışına çıkıp samanyolu fotoğraflamak istiyorum. Daha önce hiç denemedim. Aklıma takılan iki tane soru var:

    1 İstanbul'a en yakın nereye kaçabiliriz? Kastro, Çilingoz, İğneada gibi yerlerde ışık kirliliği nasıldır? Sonuç alır mıyım? (Avcılar'da oturduğum için o tarafların ulaşımı daha kolay.)
    2 Işıkla boyama için flash kullanıp da sonuç alan var mı? Veya denemeye değer mi?

    Flaş fotoğrafı pert edebilir.. Pozlama süresine göre el feneri hatta çakmak ledi dahi boyama için yetecektir.










    Satılık Sigma 180mm F2.8 DG EX Macro

  • #18
    HakanGil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Hakan Baysalgil
    Makina:
    5D MK3
    Üyelik tarihi
    15.July.2015
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    48
    Mesajlar
    962

    Standart

    Alıntı vergillius Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    kutay kösemin flaşlı bi uzun pozlama videosu vardı belki fikir verebilir.

    https://www.youtube.com/watch?v=CasjLu79jxY
    Yıldız çekimi biraz farklıdır diye düşünüyorum. Daha önceki benzer bir uzun pozlama denememden sonuç alamamıştım nitekim. İlginize teşekkür ederim.


    Alıntı avmbk Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Flaş fotoğrafı pert edebilir.. Pozlama süresine göre el feneri hatta çakmak ledi dahi boyama için yetecektir.
    Flaşla deney yapmakla vakit kaybetmeyeyim o zaman. Teşekkür ederim.



    Bir tek çekim yapılabilecek bir dağ başı bulmak kaldı geriye.











  • #19
    avmbk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Co-Admin

    Status
    Offline
    İsim
    Metin Burak Kınacılar
    Makina:
    5D Mark IV
    Üyelik tarihi
    25.October.2010
    Nereden
    Gaziantep
    Yaş
    39
    Mesajlar
    3,636

    Standart

    kaldı ki şunu da yapabilirsin reis.. Ön kısımdaki objeni bir karede odaklayıp istediğin ışıkta alıp daha sonra yıldızlara odaklayıp çoklu pozlama yapıp birleştirmeden sonra iki kareyi stack yaparsın..

    for Ex
    30X125 kare..
    1 kare de alt kısım..












    muzzy_tr and MelihKahraman like this.
    Satılık Sigma 180mm F2.8 DG EX Macro

  • #20
    HakanGil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    CanonTURK Üyesi

    Status
    Offline
    İsim
    Hakan Baysalgil
    Makina:
    5D MK3
    Üyelik tarihi
    15.July.2015
    Nereden
    İstanbul
    Yaş
    48
    Mesajlar
    962

    Standart

    Nefis olmuş da ben o kadar ileri gitmeyi planlamıyorum.

    Pek tercih edilen bir objektif değil 24-70 anladığım kadarıyla ama daha geniş açılı objektifim yok. Bakalım nasıl olacak.
    Gerçi yanıma crop gövde, 6.5mm balık gözü, intervalometreli kumanda da aldım ama öncelik 24-70'le bir tane temiz fotoğraf yakalamak. Vakit kalırsa star trail vs. deneyebilirim belki.
    Bu kadar az bilgiyle ne kadar olursa artık.











  • Yetkileriniz

    • Konu Acma Yetkiniz Yok
    • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
    • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
    • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
    •